kuharica2
Profimedia/Shutterstock kuharica2
Domaća makrobiotika


Autorica Maja Maštroić recepte je odabrala s obzirom na jednostavnost, dostupnost namirnica i njihovu ljekovitost te ih prilagodila domaćim gastronomskim navikama. Najzastupljenije su žitarice poput ječma, zobi, prosa i kukuruza, mahunarke kao što su grah, slanutak ili leća, te sve vrste povrća i vegetarijancima dobro poznate morske alge, seitan, tofu i tempeh. Prikupljeni recepti plod su Majina osobnog iskustva jer je zbog zdravstvenih razloga odlučila promijeniti prehrambene navike. Makrobiotička cjelovita prehrana uvest će vas, ističe Maja, u drukčiji svijet u kojem se oslanjate na vlastite snage, podržavate funkcije organizma, razvijate urođene potencijale i koji zbog toga djeluje iscjeljujuće. Makrobiotička kuharica s receptima iz domaće kuhinje, Maja Maštroić, 99 kn, Mozaik knjiga


kuharica3
Profimedia/Shutterstock kuharica3
Funkcionalni napitci


Slatki, pjenušavi i zdravi smoothie ne taži samo žeđ već svojim hranjivim sastojcima optimizira imunosni sustav. Svaki od ovih stotinu slasnih recepata za smoothie popraćen je opisom vrijednih nutrijenata koje sadržava. Goleme količine vitamina i minerala u napitcima od voća, mlijeka i jogurta održavaju organizam u vrhunskoj formi, a s time se ne može mjeriti nijedna tableta ili nadomjestak prehrani. Lako ih je spraviti, izvrsna su okusa, a organizam opskrbljuju energijom i nutrijentima potrebnim za očuvanje zdravlja. Smoothie od kokosovog mlijeka, badema, jogurta, sezamovih sjemenki ili malina savršen je doručak "u hodu" i zdrava poslastica za djecu i odrasle u bilo koje doba dana. Ako već niste, investirajte u sokovnik – investirajte u zdravlje.
Ojačajte svoj imunosni sustav, Ellen Brown, 159 kn, Veble

kuharica4
Profimedia/Shutterstock kuharica4
Na talijanski


Ljubitelji tjestenine odavno više ne žive samo na apeninskoj čizmi jer talijanski su se recepti brzo proširili svijetom, pa tako i kod nas. Uđite u tajne kuhanja tjestenine i naučite korisne trikove. Svježa, suha i nadjevena tjestenina u tri poglavlja na 150 stranica s brojnim receptima pružit će užitak svakom nepcu. Raznovrsno povrće, plodovi mora, gljive ili meso u božanstvenim umacima i nadjevima oživjet će tjesteninu na vašem tanjuru i zagolicati okusne pupoljke. To su jednostavno neodoljiva jela koja s lakoćom mogu spremiti i početnici zahvaljujući jasno opisanoj pripremi i fotografijama koje postupno prate pripremu svakog jela. Vrijeme pripreme i kuhanja, broj kalorija te preporuka za vina dodatna su zanimljivost.
Tjestenina – recepti za pripremanje izvrsnih predjela, Leonardo Marušić (ur.), 240 kn, Leo

kuharica1
Profimedia/Shutterstock kuharica1
Slatko bez šećera


Dvije učiteljice kuhanja i vlasnice prodavaonice zdrave hrane u Splitu, Maja Gorjan i Darinka Petrović, nakon 20-godišnjeg iskustva svojom su knjigom željele pridonijeti sveopćem poboljšanju zdravlja. Zbog neuravnotežene prehrane povećava se želja za slatkim i tada konzumiramo slastice s umjetnim zaslađivačima, konzervansima, emulgatorima i sl. One su osmislile više od 70 recepata za slastice koje se spravljaju od prirodnih namirnica, žitarica, voća i prirodnih zaslađivača, bez bijelog šećera, jaja, mliječnih proizvoda i aditiva. Slastice su podijeljene prema godišnjim dobima pa se tako one zimi pripremaju u pećnici da ugriju organizam, a ljeti se kuhaju i prave od svježeg voća da nas rashlade. Jedite kolače i torte bez osjećaja krivnje jer ovim slasticama ne narušavate zdravlje. Prirodni deserti bez šećera, Maja Gorjan i Darinka Petrović, 99 kn, udruga Split zdravi grad