Mnoštvo voća, povrća i mahunarki, snažnih začina, a malo mesa, karakteristike su koje krase indijsku kuhinju. Ono što je njezina prva odlika su raznovrsne boje koje mame oči jednako koliko i okusne pupoljke. Druga je svakako raznolikost. Različiti krajevi ove živopisne zemlje imaju sasvim drukčije kulinarske običaje, a ostatak svijeta kada govori o indijskoj kuhinji, raspolaže tek malim dijelom tog velikoga bogatstva. Kad svladate pojmove kao što su garam masala (mješavina začina), chutney (slatko-kiseli umak), dal (različite vrste suhog graška i leće), chapati (vrsta pogače), možete krenuti u ovu istočnjačku kulinarsku avanturu.
Kuhane kruške na kremi od suhih smokava (za 4 osobe)
- 4 velike kruške
- 250 g suhih smokava
- jabuka, narezana na kocke
- 1/2 šalice jabučnog soka
- 1 dl vode
- zvjezdica anisa
- 2 prstohvata kurkume
- prstohvat soli
- 1/2 žličice mljevenog kardamoma
- 1/4 žličice cimeta
- sok pola limuna
Ogulite i raspolovite kruške pa ih stavite kuhati u 1 dl vode. Dodajte prstohvat soli, anis i kurkumu. Kuhajte ih dok potpuno ne omekšaju. U drugu posudu u jabučni sok stavite kuhati suhe smokve i jabuku. Dodajte cimet i kardamom. Kuhajte dok sok ne ispari, a zatim još tople sameljite štapnim mikserom ili u multipraktiku. U glatku kremu dodajte sok od limuna. Na kremu položite kuhane kruške.
Povrtni curry s basmati rižom
(za 3-4 osobe)
- veliki luk
- češanj češnjaka
- 4 žlice maslinovog ulja
- šalica patlidžana, nasjeckanog na kockice
- svježa paprika, narezana na trake
- 3 srednje zrele rajčice, nasjeckane na kockice
- šalica kuhanog slanutka
- 1/2 šalice vruće vode
- žličica garam masale
- 1/2 žličice kajenskog papra
- soli po želji
Na maslinovom ulju pirjajte luk dok se ne raskuha, dodajte češnjak i patlidžan. Pirjajte uz podlijevanje dok sva voda ne ispari. Dodajte rajčicu i nastavite pirjati 15 minuta. U umak dodajte slanutak, sol i ostale začine pa kuhajte još 3 minute
Chapati (za 4 osobe)
- 2 šalice polubijelog brašna
- 3/4 šalice vode, sobne temperature
- 2 prstohvata soli
- žlica maslinovog ulja
- 2 žlice maslinovog ulja za
premaz
U brašno dodajte sol i vodu pa zamijesite tijesto. Dodajte žlicu maslinovog ulja i nastavite mijesiti dok se tijesto ne prestane lijepiti
Pašteta od leće (za 3-4 osobe)
- šalica kuhane leće
- žlica sitno rezanog luka
srebrenca - 2 žlice maslinovog ulja
- 2-3 prstohvata soli
- 1/2 žličice garam masale
- 1/4 žličice curry paste
- papar po želji
- 1/2 češnja češnjaka
- 2 mlada luka, zeleni dio
Sve sastojke pomiješajte i sameljite štapnim mikserom u glatku pastu. Zeleni dio mladog luka sitno nasjeckajte i njime ukrasite paštetu.
Juha od jogurta (za 4 osobe)
- 2,5 jogurta
- 2 žlice brašna od slanutka
- 3 dl povrtnog temeljca
- 2 žlice suncokretovog ulja
- žlica sjemenki gorčice
- žlica sitno nasjeckanog svježeg
đumbira - 1/2 žličice zelene curry paste
- soli po želji
- 3,5 dl kokosovog mlijeka
- 3 žlice sitno nasjeckanog svježeg
lista korijandra
U jogurt polako umiješajte brašno od slanutka pa u dobivenu glatku smjesu dodajte povrtni temeljac. U drugu posudu na vruće ulje stavite sjemenke gorčice i kratko poklopite. Čim sjemenke počnu pucketati, otklopite posudu i dodajte svježi đumbir i curry pastu. Nekoliko sekundi pržite sve začine zajedno, a onda ih prelijte smjesom od slanutkova brašna i jogurta. Povremeno miješajući, pustite da gusta tekućina zakuha. Dodajte kokosovo mlijeko i sol pa ostavite da ključa 3-4 minute. Kada juhu sklonite s vatre, umiješajte list korijandra i poslužite toplo.
Pirjana cikla (za 3 osobe)
- 40 dag srednje velikih cikli
- voda
- 2-3 prstohvata soli
- 2 žlice suncokretovog ulja
- šalica gustog soka od rajčica (pasatta)
- žličica sjemenki kima ili
- 1/2 žličice mljevenog kima (kumina)
- 1/2 žličice kajenskog papra
- žlica maslinovog ulja
- žlica umeboshi octa
- žlica jabučnog octa
U vodi koja je prekriva kuhajte ciklu otprilike 1 sat ili dok ne omekša. Kad voda zakuha, dodajte sol. Kuhanu ciklu ostavite da se kratko ohladi kako biste mogli oguliti koru i narezati je na ploške. U posebnoj posudi na suncokretovom ulju ugrijte sok od rajčice i dodajte ciklu pa otklopljeno kuhajte 10-ak minuta. U međuvremenu na maslinovom ulju prepržite sjemenke kima i kajenski papar. Ohlađenoj cikli u umaku od rajčice dodajte kim i kajenski papar u ulju, umeboshi i jabučni ocat. Dobro promiješajte!