Mnoštvo voća, povrća i mahunarki, snažnih začina, a malo mesa, karakteristike su koje krase indijsku kuhinju. Ono što je njezina prva odlika su raznovrsne boje koje mame oči jednako koliko i okusne pupoljke. Druga je svakako raznolikost. Različiti krajevi ove živopisne zemlje imaju sasvim drukčije kulinarske običaje, a ostatak svijeta kada govori o indijskoj kuhinji, raspolaže tek malim dijelom tog velikoga bogatstva. Kad svladate pojmove kao što su garam masala (mješavina začina), chutney (slatko-kiseli umak), dal (različite vrste suhog graška i leće), chapati (vrsta pogače), možete krenuti u ovu istočnjačku kulinarsku avanturu.

indija3
Kristina Lenard indija3

Kuhane kruške na kremi od suhih smokava (za 4 osobe)

  • 4 velike kruške
  • 250 g suhih smokava
  • jabuka, narezana na kocke
  • 1/2 šalice jabučnog soka
  • 1 dl vode
  • zvjezdica anisa
  • 2 prstohvata kurkume
  • prstohvat soli
  • 1/2 žličice mljevenog kardamoma
  • 1/4 žličice cimeta
  • sok pola limuna

Ogulite i raspolovite kruške pa ih stavite kuhati u 1 dl vode. Dodajte prstohvat soli, anis i kurkumu. Kuhajte ih dok potpuno ne omekšaju. U drugu posudu u jabučni sok stavite kuhati suhe smokve i jabuku. Dodajte cimet i kardamom. Kuhajte dok sok ne ispari, a zatim još tople sameljite štapnim mikserom ili u multipraktiku. U glatku kremu dodajte sok od limuna. Na kremu položite kuhane kruške.

PageBreak

indija1
Kristina Lenard indija1

Povrtni curry s basmati rižom

(za 3-4 osobe)

  • veliki luk
  • češanj češnjaka
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • šalica patlidžana, nasjeckanog na kockice
  • svježa paprika, narezana na trake
  • 3 srednje zrele rajčice, nasjeckane na kockice
  • šalica kuhanog slanutka
  • 1/2 šalice vruće vode
  • žličica garam masale
  • 1/2 žličice kajenskog papra
  • soli po želji

Na maslinovom ulju pirjajte luk dok se ne raskuha, dodajte češnjak i patlidžan. Pirjajte uz podlijevanje dok sva voda ne ispari. Dodajte rajčicu i nastavite pirjati 15 minuta. U umak dodajte slanutak, sol i ostale začine pa kuhajte još 3 minute

PageBreak

indija2
Kristina Lenard indija2

Chapati (za 4 osobe)

  • 2 šalice polubijelog brašna
  • 3/4 šalice vode, sobne temperature
  • 2 prstohvata soli
  • žlica maslinovog ulja
  • 2 žlice maslinovog ulja za
    premaz

U brašno dodajte sol i vodu pa zamijesite tijesto. Dodajte žlicu maslinovog ulja i nastavite mijesiti dok se tijesto ne prestane lijepiti

Pašteta od leće (za 3-4 osobe)

  • šalica kuhane leće
  • žlica sitno rezanog luka
    srebrenca
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2-3 prstohvata soli
  • 1/2 žličice garam masale
  • 1/4 žličice curry paste
  • papar po želji
  • 1/2 češnja češnjaka
  • 2 mlada luka, zeleni dio

Sve sastojke pomiješajte i sameljite štapnim mikserom u glatku pastu. Zeleni dio mladog luka sitno nasjeckajte i njime ukrasite paštetu.

PageBreak

indija6
Kristina Lenard indija6

Juha od jogurta (za 4 osobe)

  • 2,5 jogurta
  • 2 žlice brašna od slanutka
  • 3 dl povrtnog temeljca
  • 2 žlice suncokretovog ulja
  • žlica sjemenki gorčice
  • žlica sitno nasjeckanog svježeg
    đumbira
  • 1/2 žličice zelene curry paste
  • soli po želji
  • 3,5 dl kokosovog mlijeka
  • 3 žlice sitno nasjeckanog svježeg
    lista korijandra

U jogurt polako umiješajte brašno od slanutka pa u dobivenu glatku smjesu dodajte povrtni temeljac. U drugu posudu na vruće ulje stavite sjemenke gorčice i kratko poklopite. Čim sjemenke počnu pucketati, otklopite posudu i dodajte svježi đumbir i curry pastu. Nekoliko sekundi pržite sve začine zajedno, a onda ih prelijte smjesom od slanutkova brašna i jogurta. Povremeno miješajući, pustite da gusta tekućina zakuha. Dodajte kokosovo mlijeko i sol pa ostavite da ključa 3-4 minute. Kada juhu sklonite s vatre, umiješajte list korijandra i poslužite toplo.

PageBreak

indija4
Kristina Lenard indija4

Pirjana cikla (za 3 osobe)

  • 40 dag srednje velikih cikli
  • voda
  • 2-3 prstohvata soli
  • 2 žlice suncokretovog ulja
  • šalica gustog soka od rajčica (pasatta)
  • žličica sjemenki kima ili
  • 1/2 žličice mljevenog kima (kumina)
  • 1/2 žličice kajenskog papra
  • žlica maslinovog ulja
  • žlica umeboshi octa
  • žlica jabučnog octa


U vodi koja je prekriva kuhajte ciklu otprilike 1 sat ili dok ne omekša. Kad voda zakuha, dodajte sol. Kuhanu ciklu ostavite da se kratko ohladi kako biste mogli oguliti koru i narezati je na ploške. U posebnoj posudi na suncokretovom ulju ugrijte sok od rajčice i dodajte ciklu pa otklopljeno kuhajte 10-ak minuta. U međuvremenu na maslinovom ulju prepržite sjemenke kima i kajenski papar. Ohlađenoj cikli u umaku od rajčice dodajte kim i kajenski papar u ulju, umeboshi i jabučni ocat. Dobro promiješajte!