Otkad znam za sebe volim slatko! Tako je i danas: najviše uživam u dobrom kolaču, kremi, pudingu ili nekoj drugoj slastici. No još pri prvim susretima s makrobiotikom i ispitivanju različitih namirnica shvatila sam koliko je često konzumiranje slastica s bijelim šećerom i drugim rafiniranim sastojcima loše za zdravlje. Iako sam i sama velik ljubitelj slatkiša, uvidjela sam da su promjene raspoloženja, nagle oscilacije energije, problemi s kožom i sl. velikim dijelom povezani s konzumiranjem bijelog šećera i drugih rafiniranih namirnica.

Moj buntovnički duh i sklonost izazovima (što i nije čudno jer sam imala dvadesetak godina kad sam se susrela s makrobiotikom) snažno su me poticali na dokazivanje da se odlične slastice mogu napraviti ne samo bez bijelog šećera nego i bez jaja i mliječnih proizvoda. Izazov nije bio nimalo lak, a u početku je uspjeh bio tek djelomičan, ali upornost te sve veća dostupnost različitih cjelovitih sastojaka s vremenom su davale sve bolje rezultate. Od proljeća 1989. kada je objavljena knjiga Prirodni deserti do danas, svako je izdanje (poslije pod nazivom Prirodno i slatko) donosilo određene promjene, unapređenja i neke nove sastojke.

U ovo posljednje izdanje odlučila sam uvrstiti samo manji dio "starih" recepata – onih, po mojem mišljenju, najboljih, ali također predstaviti većinu novih, dosad neobjavljenih recepata koji su, opet, po mojem mišljenju, moji najbolji recepti. Vjerujem da ovakva obljetnica to i zaslužuje. Izbor svih recepata obilježila je misao vodilja koja me cijelo vrijeme pratila: moraju biti ukusni, od cjelovitih namirnica, ali i jednostavni! Nadam se da sam u tome uspjela i da ćete uživati kako u njihovu pripremanju, tako i u njihovim mirisima i okusima.

Prirodno i slatko nova je knjiga Jadranke Boban Pejić koju je objavila točno 20 godina nakon što je prvi put iz tiskare izašla njezina kuharica Prirodni deserti. Od tada do danas svako je izdanje donosilo određene promjene, poboljšanja i neke nove sastojke. U ovo posljednje izdanje koje vam predstavljamo uvrstila je samo manji dio starih recepata, a istodobno je predstavila nove, dosad neobjavljene recepte koji su, kako ističe, njezini najbolji recepti.

PageBreak

boban1
Maja Danica Pečanić boban1

Torta s limunom

TIJESTO:

  • 1 i ½ žlice agavina sirupa
  • 4 žlice biomargarina
  • ¼ šalice brašna tip 850
  • ¾ šalice sitnih zobenih pahuljica
  • 4 žlice mljevenih badema
  • prstohvat soli
  • ½ žličice praha vanilije

NADJEV:

  • 700 g tofua (tvrdog)
  • sok i naribana korica 2 limuna
  • sok i naribana korica 2 naranče
  • 2/3 šalice agavina sirupa
  • 1/3 šalice suncokretova ulja (hladno prešano za prženje)
  • žlica vanilije u prahu
  • prstohvat soli
  • 3 žlice aru praha
  • listići badema za ukras

Zagrijte pećnicu na 180 °C. Za biskvit izmiksajte agavin sirup i margarin. Pomiješajte sa svim drugim sastojcima za tijesto i stavite na nauljeni kalup za tortu (promjera 20 cm). Izmiksajte sve sastojke za nadjev u glatku smjesu pa rasporedite na tijesto. Pecite 30 minuta da lagano potamni. Pet minuta prije kraja pečenja pospite listićima badema. Ostavite da se ohladi pa poslužite.

PageBreak

boban2
Maja Danica Pečanić boban2

Puding od lješnjaka

  • šalica lješnjaka (125 g)
  • 2 i ½ šalice sojina mlijeka
  • ½ šalice agavina sirupa
  • prstohvat soli
  • 4 žlice aru praha
  • 4 žlice sojina mlijeka, za rastapanje
  • žličica vanilije u prahu

Lješnjake lagano tostirajte da dobiju boju i miris pa im skinite kožicu. U multipraktiku izmiksajte lješnjake i sojino mlijeko pa zakuhajte na vatri. Neka samo prokuha pa pustite da odstoji sat vremena. Procijedite smjesu sojinog mlijeka i lješnjaka kroz gusto cijedilo ili gazu, a dobro ocijeđene lješnjake bacite. U procijeđeno mlijeko dodajte agavin sirup i sol i zagrijte. Pomiješajte aru prah s 4 žlice hladnog sojina mlijeka pa umiješajte u zagrijano mlijeko. Kuhajte 2-3 minute da se zgusne pa dodajte vaniliju. Rasporedite puding u četiri zdjelice, prekrijte plastičnom folijom da se ne napravi korica i ohladite u hladnjaku.

PageBreak

boban3
Maja Danica Pečanić boban3

Muffini bez pšenice

  • šalica kukuruznog griza
  • ½ šalice brašna od pira
  • ½ šalice rižina brašna
  • 2 čajne žlice praška za pecivo
  • ½ žličice soli
  • 1 i ½ šalice sojina mlijeka
  • 1 i ½ žlice limunova soka
  • ¼ šalice agavina sirupa
  • 2 žlice suncokretova ulja
  • žličica vanilije u prahu
  • 1 i ½ šalice borovnica ili drugog voća

Zagrijte pećnicu na 180 °C. Pomiješajte zasebno suhe (griz, brašno, prašak za pecivo, sol) pa tekuće (mlijeko, limunov sok, agavin sirup, ulje i vaniliju) sastojke te spojite dvije smjese. Na kraju umiješajte borovnice. Nauljite kalup za muffine (12 kalupa) i podijelite smjesu podjednako u sve kalupe. Pecite 30-40 minuta pa ostavite da se ohladi.

PageBreak


boban4
Maja Danica Pečanić boban4
Poljupci od kokosa

  • šalica kokosova brašna
  • šalica amasakea
  • ½ žličice vanilije u prahu
  • prstohvat soli
  • 2 žlice brašna tip 850
  • 2 žlice sojinog vrhnja

Zagrijte pećnicu na 160 °C. Pomiješajte sve sastojke. Na nauljeni lim stavite papir za pečenje pa žličicom stavljajte hrpice tijesta (nemojte poravnavati). Napravite otprilike 20 keksića. Pecite 25 minuta ili dok keksi ne porumene.

IDEJA: Ako nemate amasake, bit će dobar i puding od soje u istoj količini.