Sendvič s kozicama i tikvicama
- 1/2 limuna
- 15 dag kozica bez oklopa
- 2 kriške kruha iz kalupa bez korice ili kruha za tramezzine
- worcester umak
- 5 dag smekšanog maslaca
- tikvica
- sol, papar
Kozice skuhajte na pari 10-ak minuta, osušite i izmiksajte sa sokom od limuna i nešto ribane korice te nekoliko kapi worcester umaka. Dodajte soli i papra prema ukusu. U smjesu malo po malo dodajte razmekšani maslac pa miješajte dok ne postane homogena. Oprane tikvice izrežite na tanke ploške pa ih blanširajte u slanoj vodi. Blanširane ploške tikvica uronite u zdjelu s hladnom vodom, zatim ih ocijedite i osušite. Namaz od kozica nanesite na krišku kruha, dodajte ploške tikvica i poklopite drugom kriškom kruha. Kriške prerežite po dijagonali u trokutiće.
Salata od rikole sa špekom
- 3 tanke ploške špeka ili slanine
- 10 dag rikole
- 2 krumpira
- jaje
- ocat, ulje, sol, papar
Na svježe opranu rikolu dodajte skuhani krumpir narezan na kockice, narezano tvrdo kuhano jaje i komadiće špeka prženog na maslacu ili ulju. Sastojke pomiješajte, dodajte sol i papar, začinite octom i uljem.
Mala pogača sa špinatom i sirom
- 1/2 kg tijesta za kruh (može iz pekarnice)
- 20 dag ementalera
- 1/2 kg špinata
- prstohvat ružmarina, sol, papar
- 3 češnja češnjaka
- 2 male glavice luka
- maslinovo ulje
Pobrašnite podlogu pa što tanje razvaljajte polovicu tijesta i stavite je u nauljeni kalup. Na tako pripremljeno tijesto rasporedite opran i na rezance narezan špinat, naribani ementaler, narezane glavice luka i sitno sjeckani češnjak. Dodajte ružmarin, sol i papar. Tanko razvaljajte drugu polovicu tijesta i njome prekrijte smjesu. Gornji dio prije pečenja izbockajte vilicom i poškropite maslinovim uljem. Pogača se peče na 180 stupnjeva 30-ak minuta, dok ne dobije zlatnu boju. Kad je pečena, izvadite je iz pećnice i, dok je još vruća, premažite maslinovim uljem.
Hladna tjestenina s pestom od rikole
- špageti
- 10 dag rikole
- maslinovo ulje
- 2 žlice parmezana
- limun
- pinjoli
- sol, papar
U mužaru ili multipraktiku dobro istucite/izmiješajte opranu rikolu i na tavi kratko popržene pinjole. Postupno dodajte maslinovo ulje, limunov sok, sol i papar pa tucite/miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu, tzv. pesto. Na kraju umiješajte ribani parmezan. Skuhajte špagete, pomiješajte ih s pestom i prije posluživanja ohladite u hladnjaku.
Kocke brie s orasima
- 1/4 korijena celera
- kriška jabuke
- 4 kriške kruha iz kalupa
- 10 dag mascarponea
- 10 polovica očišćenih oraha
- 10 dag sira brie
Operite i ogulite korijen celera i naribajte ga, usitnite očišćene orahe i naribajte krišku jabuke. U posudi razradite, odnosno omekšajte brie s pomoću vilice. Jednu krišku kruha namažite briem, a drugu mascarponeom te ih posipajte nasjeckanim orasima, naribanom jabukom i celerom. Tako namazane kriške slažite jednu na drugu, a zatim ih izrežite na kockice