Mesne prerađevine mogu dovesti do razvoja raka debelog crijeva u ljudi, a možda to može i crveno meso – navodi se, točnije, u studiji koju je objavio IARC, kao dio Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), a koja će nesumnjivo izazvati brojne daljnje rasprave na ovu temu.

Rizik od obolijevanja raste što je količina konzumiranog mesa odnosno prerađevina veća, kaže studija. Svakih 50 grama prerađenog crvenog mesa na dan (govedine, svinjetine, teletine i janjetine), navodi se, povećava opasnost od razvoja raka debelog crijeva za 18 posto.

U Hrvatskoj je ovo upozorenje, kao i drugdje u svijetu, već izazvalo polemiku, dok se, očekivano, uznemirila i mesna industrija. U udruzi Prijatelji životinja, koja zagovara izbacivanje mesa iz prehrane, napominju kako bi proizvodi s namirnicama životinjskog podrijetla trebali imati upozorenja o tome da su kancerogeni i da mogu uzrokovati rak, jednako kao što takva upozorenja postoje na duhanskim proizvodima. Prehrana namirnicama biljnog podrijetla dokazano štiti od mnogih bolesti, tipičnih za današnju prehranu mesom i ostalim namirnicama životinjskog podrijetla, a pomaže i pri izlječenju i poboljšanju čak i najtežih bolesti, napominju.