Organizacija
Neprestano smo u vrtlogu svakodnevnih obaveza, no zbog njih nipošto ne smijemo zanemariti svoju prehranu jer upravo će nam ona osigurati dovoljno energije i hranjivih tvari važnih za očuvanje zdravlja. Stoga, iako možda osjećamo zamor od organizacije svakodnevnih aktivnosti, za nju uvijek valja naći vremena.
Planiranjem jelovnika, pravodobnom nabavom dovoljne količine namirnica, njihovim praktičnim čuvanjem i podjelom poslova vezanih uz hranu među članovima obitelji, svakodnevno možemo jesti kvalitetne obroke spravljene u toplini vlastitog doma.
Obrok u jednoj posudi
Jedno od najjednostavnijih rješenja nudi novi trend poimanja svakodnevne prehrane, zamjetan i na društvenim mrežama – tzv. bowl, tj. obrok u jednoj posudi. Mnogi gastro blogeri nude bezbrojne varijante kao inspiraciju što staviti u takvu zdravu zdjelu.
Bowl sadrži sve što nam je potrebno: žitarice, mahunarke, povrće – mnogo povrća, osobito sirovog poput salata, uz dodatak sjemenki i orašastih plodova. Obično se tu nađe i kakav umak, a salatu neposredno prije konzumiranja možemo obogatiti preljevom.
Takvi obroci pravi su zgoditak za naše zdravlje jer nam daju dnevnu dozu vitamina, minerala, proteina, ugljikohidrata i kvalitetnih masnoća. Lako se pripremaju i prikladni su za nošenje na posao. Za doručak se u zdravoj zdjeli mogu kombinirati žitne pahuljice sa svježim i suhim voćem, orašastim plodovima i njihovim maslacima, pekmezom, posnim sirom i različitim sjemenkama, preliveni kravljim ili biljnim mlijekom ili jogurtom.
Samo dvadesetak minuta za pripremu...
Taj trend zapravo proizlazi iz tradicionalne japanske kuhinje na kojoj je zasnovana i makrobiotika. No iako on donosi nešto manje pravila, a više lepršavosti, pokazuje kako obrok današnjeg čovjeka i dalje korijene nalazi u tradicionalnom.
Ako unaprijed pripremimo potrebne sastojke, za superbrzi obrok trebat će nam samo dvadesetak minuta. Tako ćemo i uštedjeti na vremenu i jesti domaću, biranu hranu te sebe i svoju obitelj hraniti prema vlastitim potrebama. Zahvaljujući takvoj pripremi, mnogo ćemo manje hrane bacati, dakle uštedjet ćemo i novac.