1. Omletu dodajte 1/3 šalice (75 ml) kuhanog crnoga ili bijeloga graha kako biste jednostavno jelo obogatili bjelančevinama i vlaknima.
2. Umjesto mljevenog mesa, u umak za špagete dodajte 1 šalicu (250 ml) pirea od slanutka. Smanjit ćete unos masti, a povećati unos vlakana.
3. Uz ostale sastojke koje volite, u tortilju dodajte i pola šalice (125 ml) kuhane leće.
4. Pomiješajte pola šalice (125 ml) crnoga graha s jednom šalicom vama omiljene šalše. Dodajte malo nasjeckanog korijandra i soka limete – dobit ćete ukusan umak.
5. Skuhajte i procijedite leću pa od nje napravite pire. Dodajte joj omiljene biljne začine i dobit ćete ukusan namaz.
6. U bistre juhe dodajte kuhane grahorice.
7. Na svoju omiljenu pizzu stavite šaku kuhanog crnoga graha.
8. Prilikom kuhanja, polovicu količine ulja ili maslaca koju inače koristite zamijenite pireom od leće i tako smanjite udio masnoća u obroku.
9. U bilo koju salatu dodajte jednu šalicu slanutka koji će joj dati poseban okus.
10. Humus poslužite uz mrkvu i celer kako biste dobili zdrav i ukusan snack.