5 najzdravijih namirnica na svijetu: Produžuju život, pozitivno utječu na rad mozga i poboljšavaju naše raspoloženje

Svjetski nutricionisti slažu se oko jedne stvari - prehrana je važan segment održavanja našeg zdravlja, a evo kojih je to 5 najzdravijih namirnica na svijetu

Nicola Barts / Pexels

Bitno je konzumirati raznovrsnu i uravnoteženu prehranu, ali neke su namirnice ipak zdravije od drugih. Nekoliko nutricionista i stručnjaka za dugovječnost s Harvarda otkrilo je kakvih se prehrambenih navika pridržavaju za bolje zdravlje. Većina njih navodi iste namirnice koje redovito uključuje u svoju prehranu.

Ovo je 5 najzdravijih vrsta namirnica na svijetu, a vjeruje se kako produžuju život, pozitivno utječu na rad mozga i poboljšavaju naše raspoloženje.

1. Borovnice

Već se dugo priča o tome kako su borovnice 'supernamirnica'. Borovnice su izvor vitamina C, vitamina K, vlakana i različitih antioksidansa poput flavonoida i antocijana. Ovi spojevi povezuju se s potencijalnim koristima za zdravlje, kao što su poboljšanje kognitivnih funkcija, smanjenje upala i podrška zdravlju srca. Također, one su dobar izvor dijetalnih vlakana, što je važno za zdravlje probavnog sustava. 

2. Zeleno povrće

Špinat, kelj, brokule i blitva smatraju se najzdravijim namirnicama koje pripadaju grupi zelenog povrća. Ovo povrće prava je riznica zdravlja, a bogato je vitaminima A, C i K, folnom kiselinom, željezom, kalcijem i vlaknima. Još jedan od važnih razloga zašto uvrstiti ovo povrće u svakodnevnu prehranu, osim nutrijenata kojima obiluje jest i niska kalorijska vrijednost. Dat će vam osjećaj sitosti i pridonijeti volumenu vašeg obroka, bez unosa velikog broja kalorija. 

3. Riba i morski plodovi

Riba i morski plodovi sadrže različite vitamine i minerale, uključujući vitamin D, vitamin B12, jod, selen, cink i željezo. Ovi nutrijenti igraju ključnu ulogu u različitim metaboličkim procesima, funkciji imunološkog sustava, formiranju crvenih krvnih stanica te održavanju zdravlja kostiju i živčanog sustava. Važno je napomenuti da različite vrste riba imaju različite razine hranjivih tvari, pa je preporučljivo uključiti raznovrsnu ribu u prehranu kako bi se osigurao širok spektar hranjivih tvari.

4. Orašasti plodovi

Orasi, bademi, lješnjaci, pistacije, brazilski orasi i indijski oraščići smatraju se najzdravijim orašastim plodovima. Oni su izvor zdravih masti, proteina, vitamina, minerala i antioksidansa. Pozitivno utječu na rad našega mozga, ali i poboljšavaju raspoloženje. Važno je napomenuti da se preporučuje umjerena konzumacija, jer prekomjerno konzumiranje dovodi do unosa velikog broja kalorija.

5. Mahunarke 

Mahunarke, kao što su grah, leća, slanutak i grašak, smatraju se jednom od najzdravijih grupacija namirnica na svijetu. Izvrstan su izvor važnih hranjivih tvari poput proteina, vlakana, folne kiseline, željeza, magnezija, kalija te cinka, ali i drugih vitamina i minerala. Ove su tvari ključne za opće zdravlje, rast i razvoj organizma. Relativno su niskokalorične, a imaju i nisku razinu zasićenih masti.