5 namirnica koje uništavaju zdravlje srca: Sadrže mnogo zasićenih masti i znatno povisuju razinu lošeg kolesterola

Održavanje zdravog srca zahtijeva pristup koji uključuje simbiozu tjelesne aktivnosti, odmicanja od stresnih situacija i pravovremene zdravstvene preglede, ali ne smijemo zaboraviti na pravilnu prehranu i suzdržavanje od loših namirnica

Shutterrstock

Za zdravlje srca važno je usmjeriti pažnju i brigu tijekom cijeloga života, a posebno se snažan naglasak stavlja na pravilnu prehranu, jer upravo određene namirnice povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Usvajanje uravnotežene prehrane ključan je aspekt zdravlja srca. To znači konzumiranje raznovrsne hrane u pravim omjerima, uključujući puno voća, povrća i cjelovitih žitarica doprinosi dobroj zdravstvenoj slici. Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama, poput ribe i oraha, jedan je od najvjernijih saveznika zdravlja ovoga organa.

Ograničenje unosa određenih namirnica također je ključno jer neke od njih mogu pridonijeti debljanju, visokom kolesterolu i hipertenziji – što su sve učestaliji čimbenici rizika za bolesti srca. 

1. Punomasni mliječni proizvodi

Punomasni mliječni proizvodi, poput punomasnog mlijeka, sira i maslaca, bogati su zasićenim mastima, što ih čini potencijalno lošim za zdravlje srca. Zasićene masti mogu povećati razinu lošeg LDL kolesterola u krvi, što povećava rizik od srčanih bolesti ako se konzumira u prekomjernim količinama.

Preporuča se ove proizvode konzumirati samo umjereno, kao i pronaći zdravije i nemasne alternative ili sasvim druge namirnice biljnog podrijetla bogate proteinima.

2. Žumanjak

Jaja su namirnica koja je bogata hranjivim tvarima, proteinima, vitaminima i mineralima, ali poznato je kako upravo žumanjak iz jaja sadrži visoke razine kolesterola.

Ova činjenica ne znači kako je potrebno izbaciti jaja iz svakodnevne konzumacije, ali za pojedince koji moraju pripaziti na razinu kolesterola u krvi važno je umjereno konzumirati žumanjke i uvrstiti ih u uravnoteženu prehranu.

3. Prerađeni mesni proizvodi

Prerađeni mesni, kao i drugi, proizvodi bogati su zasićenim kiselinama koje su glavni krivac za povećanje razine kolesterola. Osim toga, prerađeni proizvodi sadrže visoke razine natrija koji se koristi kao konzervans i pojačivač okusa, a upravo natrij povećava rizik od srčanih bolesti.

Dodatni šećeri i aditivi također su značajan sastojak prerađenih proizvoda, a njihova prekomjerna konzumacija doprinosi prekomjernoj težini koja kasnije može rezultirati problemima sa zdravljem srca i krvnih žila.

4. Slanina

Više od polovice kalorija iz slanine dolazi iz zasićenih masti, koje mogu povisiti razinu LDL-a, poznatog kao „loš” kolesterol, i povećati rizik od srčanog udara ili moždanog udara.

Slanina je prepuna soli, što povisuje krvni tlak i tjera srce da radi jače.

5. Gazirani sokovi

Male količine dodanog šećera nisu štetne, ali jedna limenka gaziranog soka sadrži više dodanog šećera nego što stručnjaci preporučuju za cijeli dan.

Osobe koje redovito piju gazirane sokove češće dobivaju na težini, sklonije su pretilosti, dijabetesu tipa 2, visokom krvnom tlaku i bolestima srca.