Za 4 porcije

200 g staroga kruha (bez korice)

200 ml vode ili bademova mlijeka

200 g badema, oguljenih i narezanih na listiće

2 češnja češnjaka

2 žlice jabučnog octa

soli po ukusu

7-8 žlica ekstradjevičanskoga maslinova ulja

za posluživanje: bobice grožđa očišćene od sjemenki ili dinja, zelena jabuka ili krastavac narezani na vrlo tanke ploškice

Meki dio staroga kruha natrgajte i stavite u zdjelu te prelijte vodom ili biljnim mlijekom pa ostavite 10-ak minuta da omekša (imate li vremena, zdjelu poklopite i ostavite u hladnjaku najmanje 6 sati). Mješavinu potom stavite u blender, dodajte bademe, oljušten češnjak i jabučni ocat te posolite. Smiksajte u posve glatku i kremastu smjesu postupno ulijevajući maslinovo ulje te toliko ledene vode (do 600 ml) da dobijete juhu željene gustoće. Ulijte u zdjelu, dobro je poklopite ili prekrijte plastičnom folijom te ostavite u hladnjaku najmanje 1 sat kako bi se okusi proželi. Poslužite dobro ohlađeno, ukrašeno bobicama bijeloga grožđa ili posve tankim ploškama dinje, krastavca ili zelene jabuke.