za 6 sladoleda
30 ml (2 žlice) vode
20 g svijetlog smeđeg šećera
5-6 listića svježe metvice
300 g lubenice (bez kore)
svježe iscijeđen sok ½ limuna ili 1 limete
po želji: žlica bijelog ruma ili votke
U lončiću pomiješajte vodu, šećer i listiće metvice. Zagrijavajte na laganoj vatri dok se šećer ne rastopi. Maknite s vatre i ostavite da odstoji 30-ak minuta, a zatim procijedite. Lubenicu očistite od sjemenki i narežite. Stavite u blender, prelijte sokom od limuna ili limete pa smiksajte. Pire od lubenice protisnite kroz cjedilo; pritom uklonite pjenu. U procijeđeni pire umiješajte sirup s metvicom te, ako želite, bijeli rum ili votku. Ulijte u kalupe za sladoled na štapiću pa ostavite u zamrzivaču 6 do 8 sati.