Kalup 25 cm
slano tijesto za pitu
10 rajčica
4 žlice kiselog vrhnja
3 žlice dijon senfa
morska sol, papar
timijan
maslinovo ulje
Razvaljamo tijesto za pitu u kalup koji smo namazali maslacem ili obložili papirom za pečenje. U zdjelici izmiješamo vrhnje i senf te žlicom bogato namažemo dno tijesta. Rajčice operemo i narežemo na ploške.
Slažemo ih u krug na smjesu vrhnja i senfa dok na prekrijemo cijeli kalup. Treba ih preklapati i složiti u debljem sloju. Posolite ih, popaprite i pospite timijanom. Stavite u pećnicu na 190 stupnjeva 35-40 minuta. Nakon pečenja pitu poškropite maslinovim uljem i poslužite toplu.
Tijesto za pitu:
2 kalupa od 25 cm
1/2 kg oštrog brašna
25 dag maslaca
2 jaja
2 žumanjka
2 žlice kiselog vrhnja
7,5 dag šećera
2 vanilin šećera ili sol
prašak za pecivo
Brašno sipamo u zdjelu, dodamo maslac koji smo ostavili na sobnoj temperaturi da omekša i rukama ga razmrvimo dok ne dobijemo smjesu sličnu parmezanu. Dodamo prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer (ili sol, ako radimo slanu pitu) i promiješamo. U posebnoj zdjeli umutimo vilicom jaja s kiselim vrhnjem i dodamo u smjesu od brašna. Lagano izmijesimo rukom i prebacimo smjesu na stol. Tijesto mijesimo nekoliko minuta dok se ne pretvori u glatku kuglu. U slučaju da je tijesto premekano, dodamo malo brašna, ili vrhnja ako je pretvrdo. U svakom slučaju, trebalo bi izgledati mekanije jer će se u hladnjaku stvrdnuti od maslaca. Kuglu tijesta malo spljoštimo rukama, stavimo u vrećicu za zamrzavanje ili prozirnu foliju i ostavimo u hladnjaku barem 1 sat.