Kalup 25 cm

slano tijesto za pitu

10 rajčica

4 žlice kiselog vrhnja

3 žlice dijon senfa

morska sol, papar

timijan

maslinovo ulje

Razvaljamo tijesto za pitu u kalup koji smo namazali maslacem ili obložili papirom za pečenje. U zdjelici izmiješamo vrhnje i senf te žlicom bogato namažemo dno tijesta. Rajčice operemo i narežemo na ploške.

Slažemo ih u krug na smjesu vrhnja i senfa dok na prekrijemo cijeli kalup. Treba ih preklapati i složiti u debljem sloju. Posolite ih, popaprite i pospite timijanom. Stavite u pećnicu na 190 stupnjeva 35-40 minuta. Nakon pečenja pitu poškropite maslinovim uljem i poslužite toplu.

Tijesto za pitu:

2 kalupa od 25 cm

1/2 kg oštrog brašna

25 dag maslaca

2 jaja

2 žumanjka

2 žlice kiselog vrhnja

7,5 dag šećera

2 vanilin šećera ili sol

prašak za pecivo

Brašno sipamo u zdjelu, dodamo maslac koji smo ostavili na sobnoj temperaturi da omekša i rukama ga razmrvimo dok ne dobijemo smjesu sličnu parmezanu. Dodamo prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer (ili sol, ako radimo slanu pitu) i promiješamo. U posebnoj zdjeli umutimo vilicom jaja s kiselim vrhnjem i dodamo u smjesu od brašna. Lagano izmijesimo rukom i prebacimo smjesu na stol. Tijesto mijesimo nekoliko minuta dok se ne pretvori u glatku kuglu. U slučaju da je tijesto premekano, dodamo malo brašna, ili vrhnja ako je pretvrdo. U svakom slučaju, trebalo bi izgledati mekanije jer će se u hladnjaku stvrdnuti od maslaca. Kuglu tijesta malo spljoštimo rukama, stavimo u vrećicu za zamrzavanje ili prozirnu foliju i ostavimo u hladnjaku barem 1 sat.