Kalup 25 centimetara
slano tijesto za pitu
15 dag šunke
15 dag slanine
tikvica
poriluk
2,5 dl slatkog vrhnja
10 dag gorgonzole
3 jaja
sol, papar, muškatni oraščić
Razvaljamo tijesto za pitu u kalup koji smo namazali maslacem ili obložili papirom za pečenje. U tavi na malo maslinovog ulja ispržimo poriluk izrezan na kockice, slaninu, šunku i tikvice, malo posolimo i popaprimo. Nakon nekoliko minuta skinemo s vatre. U odvojenoj zdjeli izmiješamo slatko vrhnje, jaja, sol, papar i malo muškatnog oraščića. U zdjelu dodamo smjesu iz tave, izmiješamo i izlijemo na tijesto. Gorgonzolu izrežemo na kockice i pobacamo po smjesi. Quiche pečemo na 160 stupnjeva oko 45 minuta, dok rub nije pečen, a sredina zlatne boje. Poslužimo toplo uz finu zelenu salatu.
Tijesto za pitu:
2 kalupa od 25 centimetara
25 dag maslaca
2 jaja
2 žumanjka
2 žlice kiselog vrhnja
7,5 dag šećera
2 vanilin šećera ili sol
prašak za pecivo
Brašno sipamo u zdjelu, dodamo maslac koji smo ostavili na sobnoj temperaturi da omekša i rukama ga razmrvimo dok ne dobijemo smjesu sličnu parmezanu. Dodamo prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer (ili sol, ako radimo slanu pitu) i promiješamo. U posebnoj zdjeli umutimo vilicom jaja s kiselim vrhnjem i dodamo u smjesu od brašna. Lagano izmijesimo rukom i prebacimo smjesu na stol. Tijesto mijesimo nekoliko minuta dok se ne pretvori u glatku kuglu. U slučaju da je tijesto premekano, dodamo malo brašna, ili vrhnja ako je pretvrdo. U svakom slučaju, trebalo bi izgledati mekanije jer će se u hladnjaku stvrdnuti od maslaca. Kuglu tijesta malo spljoštimo rukama, stavimo u vrećicu za zamrzavanje ili prozirnu foliju i ostavimo u hladnjaku barem 1 sat.