Kalup 25 centimetara

slano tijesto za pitu

15 dag šunke

15 dag slanine

tikvica

poriluk

2,5 dl slatkog vrhnja

10 dag gorgonzole

3 jaja

sol, papar, muškatni oraščić

Razvaljamo tijesto za pitu u kalup koji smo namazali maslacem ili obložili papirom za pečenje. U tavi na malo maslinovog ulja ispržimo poriluk izrezan na kockice, slaninu, šunku i tikvice, malo posolimo i popaprimo. Nakon nekoliko minuta skinemo s vatre. U odvojenoj zdjeli izmiješamo slatko vrhnje, jaja, sol, papar i malo muškatnog oraščića. U zdjelu dodamo smjesu iz tave, izmiješamo i izlijemo na tijesto. Gorgonzolu izrežemo na kockice i pobacamo po smjesi. Quiche pečemo na 160 stupnjeva oko 45 minuta, dok rub nije pečen, a sredina zlatne boje. Poslužimo toplo uz finu zelenu salatu.

Tijesto za pitu:

2 kalupa od 25 centimetara

25 dag maslaca

2 jaja

2 žumanjka

2 žlice kiselog vrhnja

7,5 dag šećera

2 vanilin šećera ili sol

prašak za pecivo

Brašno sipamo u zdjelu, dodamo maslac koji smo ostavili na sobnoj temperaturi da omekša i rukama ga razmrvimo dok ne dobijemo smjesu sličnu parmezanu. Dodamo prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer (ili sol, ako radimo slanu pitu) i promiješamo. U posebnoj zdjeli umutimo vilicom jaja s kiselim vrhnjem i dodamo u smjesu od brašna. Lagano izmijesimo rukom i prebacimo smjesu na stol. Tijesto mijesimo nekoliko minuta dok se ne pretvori u glatku kuglu. U slučaju da je tijesto premekano, dodamo malo brašna, ili vrhnja ako je pretvrdo. U svakom slučaju, trebalo bi izgledati mekanije jer će se u hladnjaku stvrdnuti od maslaca. Kuglu tijesta malo spljoštimo rukama, stavimo u vrećicu za zamrzavanje ili prozirnu foliju i ostavimo u hladnjaku barem 1 sat.