Kalup promjera 25 centimetara

slatko tijesto za pitu

15 dag maslaca

20 dag čokolade

20 dag šećera

8 žlica kakao praha

4 jaja

3 žlice meda

malo soli

Na paru u vatrostalnu zdjelu stavimo topiti maslac, šećer čokoladu i kakao. Mikserom zamutimo jaja. Kad se pretvore u pjenu, dodamo med i sol pa miksamo na najvećoj brzini još nekoliko minuta. Otopljenu smjesu čokolade i maslaca umiješamo u smjesu od jaja. Razvaljamo tijesto za pitu u kalup koji smo namazali maslacem ili obložili papirom za pečenje. Izbodemo dno vilicom i stavimo peći na 180 stupnjeva 15-ak minuta da bude polupečeno.Izvadimo ga iz pećnice, ulijemo na njega čokoladnu smjesu pa stavimo peći dodatnih 40 minuta na temperaturu od 150 stupnjeva. Kolač je pečen kad je još mekan i kremast u sredini. Tada ga treba izvaditi i ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi. Poslužiti na sobnoj temperaturi uz sladoled od vanilije ili šlag.

Slatko tijesto za pitu:

2 kalupa od 25 centimetara

1/2 kg oštrog brašna

25 dag maslaca

2 jaja

2 žumanjka

2 žlice kiselog vrhnja

7,5 dag šećera

2 vanilin šećera ili sol

prašak za pecivo

Brašno sipamo u zdjelu, dodamo maslac koji smo ostavili na sobnoj temperaturi da omekša i rukama ga razmrvimo dok ne dobijemo smjesu sličnu parmezanu. Dodamo prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer (ili sol, ako radimo slanu pitu) i promiješamo. U posebnoj zdjeli umutimo vilicom jaja s kiselim vrhnjem i dodamo u smjesu od brašna. Lagano izmijesimo rukom i prebacimo smjesu na stol. Tijesto mijesimo nekoliko minuta dok se ne pretvori u glatku kuglu. U slučaju da je tijesto premekano, dodamo malo brašna, ili vrhnja ako je pretvrdo. U svakom slučaju, trebalo bi izgledati mekanije jer će se u hladnjaku stvrdnuti od maslaca. Kuglu tijesta malo spljoštimo rukama, stavimo u vrećicu za zamrzavanje ili prozirnu foliju i ostavimo u hladnjaku barem 1 sat.