Kalup promjera 25 centimetara
slatko tijesto za pitu
15 dag maslaca
20 dag čokolade
20 dag šećera
8 žlica kakao praha
4 jaja
3 žlice meda
malo soli
Na paru u vatrostalnu zdjelu stavimo topiti maslac, šećer čokoladu i kakao. Mikserom zamutimo jaja. Kad se pretvore u pjenu, dodamo med i sol pa miksamo na najvećoj brzini još nekoliko minuta. Otopljenu smjesu čokolade i maslaca umiješamo u smjesu od jaja. Razvaljamo tijesto za pitu u kalup koji smo namazali maslacem ili obložili papirom za pečenje. Izbodemo dno vilicom i stavimo peći na 180 stupnjeva 15-ak minuta da bude polupečeno.Izvadimo ga iz pećnice, ulijemo na njega čokoladnu smjesu pa stavimo peći dodatnih 40 minuta na temperaturu od 150 stupnjeva. Kolač je pečen kad je još mekan i kremast u sredini. Tada ga treba izvaditi i ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi. Poslužiti na sobnoj temperaturi uz sladoled od vanilije ili šlag.
Slatko tijesto za pitu:
2 kalupa od 25 centimetara
1/2 kg oštrog brašna
25 dag maslaca
2 jaja
2 žumanjka
2 žlice kiselog vrhnja
7,5 dag šećera
2 vanilin šećera ili sol
prašak za pecivo
Brašno sipamo u zdjelu, dodamo maslac koji smo ostavili na sobnoj temperaturi da omekša i rukama ga razmrvimo dok ne dobijemo smjesu sličnu parmezanu. Dodamo prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer (ili sol, ako radimo slanu pitu) i promiješamo. U posebnoj zdjeli umutimo vilicom jaja s kiselim vrhnjem i dodamo u smjesu od brašna. Lagano izmijesimo rukom i prebacimo smjesu na stol. Tijesto mijesimo nekoliko minuta dok se ne pretvori u glatku kuglu. U slučaju da je tijesto premekano, dodamo malo brašna, ili vrhnja ako je pretvrdo. U svakom slučaju, trebalo bi izgledati mekanije jer će se u hladnjaku stvrdnuti od maslaca. Kuglu tijesta malo spljoštimo rukama, stavimo u vrećicu za zamrzavanje ili prozirnu foliju i ostavimo u hladnjaku barem 1 sat.