Sjetite se hygge – umijeća stvaranja ugodne i tople atmosfere s obitelji i prijateljima uz ugodno druženje! Tu je i njihov neizostavan način dekoriranja doma koji uključuje treperavu svjetlost brojnih svijeća. A hrana je posebna priča! Njihove su slastice obogaćene zimskim okusima, kardamomom, cimetom ili marcipanom koji griju i dušu i tijelo. Za svečanu blagdansku večeru ili samo za ugodnu večer kod kuće pripremite čokoladni kolač od marcipana, s konjakom i orasima, prema receptu Trine Hahnemann, poznate danske kulinarske stručnjakinje i autorice nekoliko knjiga recepata, među kojima je i kuharica Scandinavian Christmas.

Čokoladni marcipan  s konjakom i orasima
300 g marcipana
4 žlice konjaka
75 g narezanih oraha
75 g nugata
150 g rastopljene čokolade

Dobro smiješajte marcipan, konjak, orahe i nugat pa od smjese oblikujte kuglice. Umočite ih u prethodno rastopljenu čokoladu (vidi recept*) i položite na metalnu rešetku da se višak ocijedi i čokolada stvrdne.

*Za topljenje čokolade potreban vam je termometar za čokoladu. Na pari otopite 2/3 čokolade, a kada dosegne temperaturu od 50 °C, dodajte ostatak čokolade. Miješajte dok se ne rastopi, grijući na laganoj vatri sve dok se čokolada ne ohladi na temperaturu od 31 °C. Tada je spremna za korištenje.