250 g integralnoga pirova brašna EKO-JAZO
1 žličica morske soli
2 žličice mješavine provansalskih začina
60 ml ekstradjevičanskoga maslinova ulja MASVIN EKO
120 ml hladne vode
5 glavica luka
2 češnja češnjaka
šaka crnih maslina
svježe mljevenog papra po ukusu



Okrugli kalup obložite papirom za pečenje ili ga lagano nauljite. U zdjeli pomiješajte brašno, sol i žličicu mješavine provansalskih začina. Ulijte maslinovo ulje te ga umiješajte vilicom, a zatim dodajte i vodu. Nastavite miješati vilicom dok se sastojci ne povežu, a potom tijesto izmijesite tako da postane posve glatko.

Pobrašnite radnu plohu pa na njoj razvaljajte tijesto u krug nešto veći od promjera kalupa. Tijesto stavite u kalup oblikujući povišen rub te ga izbodite vilicom na nekoliko mjesta. Kalup s tijestom ostavite u hladnjaku dok pripremate nadjev. Oljuštite i nasjeckajte luk i češnjak, a masline očistite od koštica i krupno narežite.

Luk propirjajte na malo maslinova ulja na srednjoj vatri tako da postane zlatnožut, oko 5 minuta. Smanjite vatru na sasvim laganu, a lonac poklopite pa nastavite pirjati luk dok jako ne omekša, 30 do 40 minuta; pritom često promiješajte. Potom otklopite i pojačajte vatru te pirjajte uz neprestano miješanje dok ne ispari tekućina, a luk se ne počne karamelizirati, otprilike 5 minuta.

Maknite s vatre pa dodajte nasjeckani češnjak i masline te preostalu žličicu mješavine provansalskih začina. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva te tijestom obložen kalup izvadite iz hladnjaka. Tijesto ravnomjerno premažite smjesom od luka. Pecite na 200 stupnjeva 30-ak minuta, tj. dok luk ne postane zlatnosmeđ. Ostavite da se malo ohladi prije rezanja i posluživanja.

Više informacija o dm-ovim prirodnim proizvodima i bioproizvodnji doznajte na sljedećem linku