1 ljubičasti luk
2 češnja češnjaka
400 g mrkve
2 krumpira
4 žlice ekstradjevičanskoga maslinova ulja
velika limenka slanutka (ili 400 g kuhanoga)
1 žlica mljevenoga kumina
1 žličica mljevenoga cimeta
1 žlica mljevene kurkume
1 žlica slatke mljevene paprike
sol i svježe mljeven papar
za posluživanje:
100 g feta sira ili 100 ml kiseloga vrhnja ili grčkoga jogurta
šaka listića svježeg peršina i potočarke
Luk i češnjak oljuštite pa luk nasjeckajte, a češnjak zgnječite. Mrkve očistite, a krumpir ogulite pa ih narežite na kockice. U loncu zagrijte 2 žlice maslinova ulja pa na njemu nekoliko minuta pirjajte luk. Dodajte češnjak i pirjajte još minutu, a zatim dodajte mrkvu i krumpir te sve pospite začinima i pirjajte još nekoliko minuta neprestano miješajući. Posolite i popaprite te ulijte toliko tople vode da potpuno prekrije sastojke pa kuhajte na srednje jakoj vatri 30-ak minuta.
Slanutak ocijedite i dobro isperite pa otprilike pola odvojite, a ostatak umiješajte u juhu. Maknite s vatre i smiksajte štapnim mikserom. Ako je juha pregusta, umiješajte nešto tople vode. Zatim dodajte ostatak slanutka, vratite na vatru i kuhajte još 10-ak minuta. Kušajte i prema potrebi još začinite pa umiješajte ostatak maslinova ulja. Poslužite u zdjelicama, sa smrvljenim feta sirom ili razmućenim kiselim vrhnjem ili grčkim jogurtom, posuto svježim listićima peršina i potočarke.