šalica bijelog graha
žlica maslinova ulja
crveni luk
2 češnja češnjaka
žličica naribane limunove kore
2 štapića celera
½ žličice suhog bosiljka
½ žličice suhog timijana
mrkva
mala tikvica
žlica povrtnog temeljca (ili kocka)
Nogometne okruglice:
šalica sitno mljevenog kukuruznog brašna
¾ šalice pirovog brašna
žličica praška za pecivo
2 šalice kukuruza (svježeg ili iz staklenke)
morska sol
2 žlice maslinovog ulja
voda za povezivanje
Operite grah i ostavite ga da se namače najmanje 8 sati ili tijekom noći. Ili ga stavite u vodu i ostavite da zakuha, pustite da vrije jednu minutu i onda stavite sa strane da se namače najmanje 1 sat. Kad je spreman za juhu, procijedite vodu od namakanja i dodajte oko 5 šalica vode. Ostavite da zavre pa neka kuha približno 1 sat. Povrće narežite na kockice, a češnjak sitno nasjeckajte. Zagrijte maslinovo ulje pa pirjajte luk jednu minutu s prstohvatom soli. Dodajte češnjak, koricu limuna, začinsko bilje i preostalo povrće pa nastavite pirjati nekoliko minuta. Dodajte povrće u grah zajedno s povrtnim temeljcem pa kuhajte još 15 minuta. U međuvremenu pripremite nogometne okruglice. U posudi pomiješajte sitno mljeveno kukuruzno brašno, pirovo brašno, prašak za pecivo i sol. Napravite pire od jedne šalice kukuruza pa dodajte mljeveni i cijeli kukuruz. Dodajte dovoljno tekućine da se smjesa poveže kako biste mogli oblikovati loptice veličine oraha. Dodajte loptice u juhu pa kuhajte još 10 minuta. Poslužite sa svježim peršinom.