2 šalice kuhane smeđe, zelene ili crvene leće
žlica maslinovog ulja
mali luk, narezan na kockice
češanj češnjaka, nasjeckan
štapić celera, nasjeckan
½ žličice suhog timijana
žlica tamarija ili po želji
žlica limunovog soka
½ šalice zobenih pahuljica
¼ šalice usitnjenog peršina
kukuruzno brašno za paniranje
maslinovo ulje za prženje
UMAK:
2 žlice maslinovog ulja
luk kozjak (ili mali crveni luk), sitno nasjeckan
češanj češnjaka, sitno nasjeckan
žličica sitno nasjeckanog svježeg (ili pola žličice suhog) timijana
2 žlice neizbijeljenog bijelog brašna
1 i ½ šalice vode ili povrtnog temeljca
2 žlice tamarija
žličica dijon senfa
PIRE:
3 batata
½ žličice morske soli
2 žlice maslinovog ulja
Za umak zagrijte ulje i pirjajte luk, češnjak i timijan s mrvicom soli jednu minutu. Dodajte brašno i miješajući kratko ostavite na vatri. Polako dodajte vodu ili temeljac miješajući pjenjačom kako se ne bi stvarale grudice. Kada zakuha, dodajte tamari i senf pa ostavite na laganoj vatri oko 5 minuta. Zagrijte maslinovo ulje u tavi pa pirjajte luk s prstohvatom morske soli jednu minutu. Dodajte češnjak, celer i timijan pa nastavite pirjati 3-4 minute. U posudu stavite leću, povrće, tamari, limunov sok i zobene pahuljice i dobro ih rukama izmiješajte kako biste dobili gustu pastu. Ostavite da stoji 15-ak minuta kako bi zobene pahuljice upile vlagu i povezale mješavinu. Oblikujte kobasice i uvaljajte ih u kukuruzno brašno. Zagrijte ulje u tavi i pecite kobasice dok ne postanu hrskave. Poslužite s umakom, pireom od batata i velikom salatom ili parenim zelenim povrćem.