TIJESTO:

1 i ½ šalica kukuruznog brašna

1 i ½ šalica neizbijeljenog bijelog brašna

šalica kukuruza

2 žlice praška za pecivo

½ žličice morske soli

2 žlice maslinovog ulja

približno ½ šalice vode

UMAK BEZ RAJČICE:

½ crvenog luka, sitno narezanog

3 mrkve, narezane na kockice

cikla srednje veličine

morska sol

žlica maslinovog ulja

2 češnja češnjaka, usitnjena

mladi luk, nasjeckan

½ žličice suhog origana

morska sol i papar po želji

Za tijesto u posudi pomiješajte brašno i kukuruz (ja ga volim prvo malo usitniti), prašak za pecivo i sol pa dodajte vodu i maslinovo ulje. Dobro pomiješajte tako da se sažme i oblikujte tijesto. Prebacite tijesto na brašnom posutu površinu. Mijesite najmanje 5 minuta ili dok tijesto ne bude glatko i rastezljivo. Pokrijte i ostavite sa strane. Luk, mrkvu i ciklu stavite u dovoljno posoljene vode da ih prekrije. Ostavite da zakuha, poklopite, smanjite vatru pa kuhajte 15-ak minuta. Dok se povrće kuha, zagrijte žlicu ulja u tavi pa dodajte češnjak i mladi luk te veliki prstohvat soli. Pirjajte 1 minutu pa dodajte origano i nastavite pirjati dok povrće ne postane prozirno. Kad su mrkva i cikla gotove, napravite pire u blenderu i pritom dodajte dovoljno vode da dobijete teksturu gustog umaka. Umiješajte pirjani češnjak i mladi luk.

Zagrijte pećnicu na 190°C. Nauljite pliticu za pečenje pizze. Tijesto za pizzu podijelite napola, razvaljajte polovicu u veliki krug pa stavite u pliticu za pečenje. Izbodite cijelu površinu tijesta vilicom i pecite 5 minuta. Izvadite iz pećnice pa stavite umak i odabrano povrće, razmrvljeni tofu, gljive, vegetarijanske kobasice, masline... Vratite u pećnicu na 10-ak minuta pa narežite i poslužite.