za dvije osobe

Sastojci za Buddha bowl:
100 grama soba rezanaca (od heljde)
1 šalica šampinjona
1 manja glavica kelja
1 velika mrkva
1 mala glavica ljubičastog kupusa
1/2 manje hokkaido bundeve
mali svežanj blitve ili 1 srednji bok choy
pržene sjemenke sezama
maslinovo ulje, za začiniti i peći
1 - 2 žličice umeboshi začina
2 žličice shoyua (prirodno fermentiranog umaka od soje)

*NAPOMENA: Rezance možete zamijeniti kuhanom kvinojom ili rižom, šampinjone prženim ili pečenim tofuom ili tempehom, a varijacije povrća su prema želji (ili sadržaju hladnjaka). Ako nemate umeboshi začin, možete staviti malo više soka limete i posoliti prstohvatom soli.

Sastojci za tahini umak:
2 žlice tahini sezamova maslaca
žličica limete ili limuna
prstohvat čilija
2 žličice umeboshi začina
1/3 šalice vode od kuhanja rezanaca
U mužar ili zdjelicu stavite sve sastojke osim vode, zatim uz postupno dolijevanje vode miješajte dok ne dobijete konzistenciju umaka, ni pregustog ni prerijetkog.

Priprema:
Skuhajte rezance prema uputi. Osim heljdinih rezanaca, možete koristiti rižine ili čak rezance od leće. Procijedite ih kad se skuhaju (sačuvajte vodu od kuhanja) i začinite žličicom umaka od soje (shoyu ili tamari).

Skuhajte na pari kelj narezan na rezance, a blitvu ili bok choy samo kratko prokuhajte da bude al dente.

Narežite bundevu na kocke, začinite s malo maslinova ulja i soli pa stavite peći na 200 °C otprilike 10 minuta, dok lagano ne posmeđe i omekšaju.

Kupus narežite na tanke rezance, a mrkvu naribajte.

Prepolovite šampinjone na polovice ili na četvrtine ako su veći pa ih kratko na malo maslinova ulja pirjajte na jakoj vatri. Začinite ih čilijem, solju i malo umaka od soje. Čim gljive malo omekšaju i posmeđe, ali su još al dente, maknite ih s vatre da ne otpuste vodu.

Pomiješajte dvije žlice maslinova ulja sa žličicom umeboshi začina pa začinite kelj i bok choy.

Složite sve sastojke u zdjelicu, prelijte preko njih umak, pospite prženim sezamom i uživajte!