Ohrabrite se iskušati ova jednostavna zadovoljstva u zdjelici prema slasnom receptu naše poznate food blogerice Maje Brekalo. Trebate li inspiraciju za aranžiranje svog Buddha bowla, na Instagramu možete pronaći više od sto tisuća ...

za dvije osobe
Sastojci za Buddha bowl:
100 grama soba rezanaca (od heljde)
1 šalica šampinjona
1 manja glavica kelja
1 velika mrkva
1 mala glavica ljubičastog kupusa
1/2 manje hokkaido bundeve
mali svežanj blitve ili 1 srednji bok choy
pržene sjemenke sezama
maslinovo ulje, za začiniti i peći
1 - 2 žličice umeboshi začina
2 žličice shoyua (prirodno fermentiranog umaka od soje)
*NAPOMENA: Rezance možete zamijeniti kuhanom kvinojom ili rižom, šampinjone prženim ili pečenim tofuom ili tempehom, a varijacije povrća su prema želji (ili sadržaju hladnjaka). Ako nemate umeboshi začin, možete staviti malo više soka limete i posoliti prstohvatom soli.
Sastojci za tahini umak:
2 žlice tahini sezamova maslaca
žličica limete ili limuna
prstohvat čilija
2 žličice umeboshi začina
1/3 šalice vode od kuhanja rezanaca
U mužar ili zdjelicu stavite sve sastojke osim vode, zatim uz postupno dolijevanje vode miješajte dok ne dobijete konzistenciju umaka, ni pregustog ni prerijetkog.
Priprema:
Skuhajte rezance prema uputi. Osim heljdinih rezanaca, možete koristiti rižine ili čak rezance od leće. Procijedite ih kad se skuhaju (sačuvajte vodu od kuhanja) i začinite žličicom umaka od soje (shoyu ili tamari).
Skuhajte na pari kelj narezan na rezance, a blitvu ili bok choy samo kratko prokuhajte da bude al dente.
Narežite bundevu na kocke, začinite s malo maslinova ulja i soli pa stavite peći na 200 °C otprilike 10 minuta, dok lagano ne posmeđe i omekšaju.
Kupus narežite na tanke rezance, a mrkvu naribajte.
Prepolovite šampinjone na polovice ili na četvrtine ako su veći pa ih kratko na malo maslinova ulja pirjajte na jakoj vatri. Začinite ih čilijem, solju i malo umaka od soje. Čim gljive malo omekšaju i posmeđe, ali su još al dente, maknite ih s vatre da ne otpuste vodu.
Pomiješajte dvije žlice maslinova ulja sa žličicom umeboshi začina pa začinite kelj i bok choy.
Složite sve sastojke u zdjelicu, prelijte preko njih umak, pospite prženim sezamom i uživajte!