SLADOLED
20 dag sušenog kokosa u komadima
2 šalice mlijeka
½ šalice nasjeckane svježe metvice
šalica vrhnja za šlag
3 bjelanjka
100 g bijelog kristalnog šećera
U blenderu usitnite kokos u prah. Mlijeko i kokos stavite kuhati na laganoj vatri. Miješajte dok se smjesa ne počne zgušnjavati. Sklonite s vatre i pustite da se ohladi. Istucite vrhnje za šlag dok se ne stvrdne i dodajte šećer. U posebnoj zdjeli dobro istucite bjelanjke pa u velikoj metalnoj posudi dobro promiješajte sve sastojke. Stavite u duboko zamrzavanje i sljedeća 2-3 sata svakih 15 minuta promiješajte kako biste izbjegli zaleđivanje.
KINESKE OKRUGLICE
(Hom bao)
žlica svježeg kvasca
žličica bijelog šećera
¼ šalice bijelog brašna
¼ šalice vode
½ šalice vruće vode
1 ½ šalice bijelog brašna
¼ žličice soli
2 žličica bijelog šećera
žličica biljnog ulja
½ žličice praška za pecivo
konzerva ličija
Pomiješajte kvasac, žličicu šećera, ¼ šalice brašna i ¼ šalice vruće vode. Pustite da stoji 30-ak minuta. Zatim u smjesu umiješajte ½ šalice vruće vode, brašno, sol, 2 žličice šećera i biljno ulje. Mijesite dok površina ne postane glatka i elastična. Prebacite smjesu u namašćenu posudu i pustite da odstoji 2-3 sata dok se ne poveća 3 puta.
Izvadite smjesu na pobrašnjenu površinu, odozgo je ravnomjerno pospite praškom za pečenje i mijesite 5 minuta. Podijelite tijesto na dva dijela. Dio s kojim ne radite stavite u posebnu posudu i prekrijte krpom. Podijelite svaku polovicu na 12 dijelova, oblikujte ih u plosnate krugove i umetnute ličije u sredinu svakog. Oblikujte svaki krug u okruglicu, s glatkom stranom prema gore. Svaku okruglicu stavite na komad papira za pečenje. Ostavite ih tako 30-ak minuta da se udvostruče.
Stavite vodu da zavrije i onda smanjite vatru, ali tako da voda i dalje ključa. Stavite rešetku preko posude s vodom i na nju poslažite okruglice na papiru za pečenje, ne preblizu jednu drugoj. Između rešetke i vrha lonca razmak bi trebao biti barem 5 cm. Pokrijte lonac i držite okruglice 15-ak minuta iznad vode. Sklonite poklopac prije nego što ugasite plin jer će se u protivnom voda dignuti na okruglice i na njihovoj površini stvoriti žućkaste plikove. Nastavite pariti okruglice dok sve ne budu skuhane.