Tost s mozzarellom

patlidžan
15 dag mozzarelle
2 rajčice
morska sol
svježe mljeveni papar
ekstra djevičansko maslinovo ulje
listići svježeg bosiljka
Patlidžane odrežite na ploške debljine jedan centimetar, posolite ih i popaprite. Između dvije kriške patlidžana stavite mozzarelu i kolut rajčice. Tako složene „tosteve“ stavite na lim obložen papirom, prelijte maslinovim uljem i pecite u pećnici 20-ak minuta na 180°C. Poslužite sa svježim bosiljkom.

Smotuljci na štapiću

patlidžan
2 mrkve
10 dag shiitake gljiva
5 dag vrhnja
10 dag kozjeg feta sira
morska sol
maslinovo ulje
nekoliko grančica svježe majčine dušice
Patlidžane narežite na ploške po dužini, posolite i ostavite da odstoje. Nakon nekoliko minuta malo ih ocijedite i osušite kuhinjskim papirom. Ploške ispecite na gril tavi zajedno s gljivama koje ste prethodno očistili. Mrkvu narežite na rezance i kratko prokuhajte u slanoj vodi. Na ploške patlidžana poprečno slažite mrkvu, gljive, feta sir i vrhnje pa dodajte grančicu majčine dušice. Zarolajte ih, učvrstite čačkalicom i kratko zapecite u pećnici.

patlidžan torta
Maja Danica Pečanić patlidžan torta
Torta od patlidžana

3 srednje velika patlidžana
10 dag gaude
15 dag prešane šunke
2 žlice krušnih mrvica
2 češnja češnjaka
rajčica
maslinovo ulje
Patlidžane narežite na ploške po dužini, posolite i ostavite da odstoje. Nakon nekoliko minuta malo ih ocijedite i osušite kuhinjskim papirom. Ploške ispecite u pećnici zagrijanoj na 200°C 20-ak minuta. Za tortu pripremite okrugli kalup, nauljite ga maslinovim uljem pa slažite red patlidžana, šunke, sira i krušnih mrvica dok ne potrošite sastojke. Završite sa rajčicom i pospite češnjakom. Zapecite u pećnici 25 minuta na 180°C.

bundeva
Maja Danica Pečanić bundeva
Bundevice punjene patlidžanima i janjetinom

500 g janjetine, narezane na kockice
(dio od noge ili plećke)
žličica kumina
žličica korijandra
žličica mljevenog đumbira
morska sol i svježe mljeveni crni papar
velika glavica luka, nasjeckana
2 češnja češnjaka
srednje veliki patlidžan, narezan na ploške
3 žlice maslinova ulja
2 mrkve, narezane na kolutiće
80 grama suhih šljiva
¼ šalice blanširanih, oljuštenih i tostiranih badema
300 ml pilećeg temeljca
½ dl crnog vina
4 srednje velike bundevice

Janjetinu, kumin, korijandar i đumbir pomiješajte u velikoj zdjeli, posolite i popaprite. U blenderu usitnite luk i češnjak dok ne dobijete kašastu smjesu koju zatim umiješajte s janjetinom i ostalim začinima. Na ulju pirjajte janjetinu na jakoj vatri nekoliko minuta da dobije zlatnu koricu. Sklonite s vatre pa dodajte mrkvu, patlidžan, suhe šljive i bademe. Poklopljeno pirjajte 1 sat na laganoj vatri i podlijevajte pilećim temeljcem. Potkraj dodajte ½ dl crnog vina.

Bundevice operite, odrežite im gornji dio (koji ćete poslije iskoristiti kao poklopac) i žlicom izdubite sjemenke i vlaknaste dijelove. Iznutra ih premažite s malo soli i papra. Tako pripremljene bundeve napunite pirjanom janjetinom i povrćem pa poklopite. Poslažite ih na lim za pečenje obložen papirom i pecite 50-60 minuta u pećnici zagrijanoj na 190°C. Poslužite toplo.