Sok
Obično pijete bistri sok od jabuke? Kušajte mutni! Sadržava četiri puta veću koncentraciju polifenola od bistrog. Polifenoli su aktivni antioksidansi koji preventivno djeluju na kardiovaskularne bolesti i rak. Mutni sok potražite kod manjih proizvođača.
Čaj i čips
Jabuke ogulite tako da uz koru ostavite malo 'mesa'. Koru nemojte baciti. Odgovarajućim okruglim nožem odstranite sredinu s košticama i narežite jabuke na ploške od pola centimetra do centimetar. Dobivene prstenove i koru složite na papir za pečenje. Stavite u pećnicu i ostavite da se suše 6-8 sati na temperaturi od 60 stupnjeva Celzija. Prvi sat ostavite vrata pećnice odškrinuta kako biste omogućili bolje isparavanje. Da se sušeni kolutovi jabuke ne bi presušili, čuvajte ih u kutiji koja se može hermetički zatvoriti. Osušenu koru nasjeckajte na sitne komadiće, od kojih ćete dobiti vrlo ukusan voćni čaj. Ako želite, koricu možete pomiješati s osušenom korom nekog drugog voća, poput naranče ili limuna.
Ukras
Velike jabuke mogu poslužiti kao svijećnjaci. Odgovarajućim nožem odstranite iz jabuke sredinu sa košticama i u nju utisnite svijeću. Svijeću ukrasite satenskom mašnom.