U kameno doba, dok je čovjek jeo žirove, bogovi su jeli orah. Ova izreka, kao i činjenica da je latinsko ime Juglans regia dobio po najmoćnijem rimskom bogu Jupiteru, govore da je pred nama veličanstven plod prirode. Slikarske boje, namještaj, kočije, rakija, ulje, boje za kosu samo su neki proizvodi koji na kvaliteti zahvaljuju orahu.
No među proizvodima od oraha ipak su najpoznatije slastice. U našim krajevima najslavnija je orahnjača. Zašto? Zato jer se u njoj prhko tijesto pripija uz bogat, aromatičan nadjev od oraha i začina. Zato što je možete i zamrznuti, a kad je izvadite, i dalje će bit svježa i prhka. Nažalost, orahnjača nije kolač koji domaćice peku često, što zbog dizanog tijesta čija priprema zahtijeva preciznost i strpljenje, što zbog uvjerenja da se kolači od oraha prave samo u posebnim prigodama jer je skupocjen.
Neka vas njegova skupocjenost ne uplaši jer već i nekoliko grama oraha osigurava dnevnu dozu vrijednih bjelančevina i nezasićenih masnih kiselina. Orasi su bogati flavonoidima i ugljikohidratima. Imaju nizak glikemički indeks, što znači da izgaraju sporo pa ne izazivaju nagle poraste šećera u krvi. Nije pretjerano reći kako su orasi provjereni čuvari srca budući da dokazano štite krvožilni sustav. Ali orasi mogu biti i opasni budući da su alergen na koji reagira velik broj ljudi.
Za one koji orah smiju konzumirati ove smo jeseni pripremili recepte uz koje će se do kraja u njega zaljubiti. Juhe, kreme, keksi, kruh natjerat će vas da orahe uvijek imate u blizini. Što znači u blizini? Za početak – u šaci.
20 dag brašna + za lim • 10 dag smeđeg šećera • 10 dag čokolade u prahu • 15 dag samljevenih oraha + 10 dag polovica • 1 vanilin šećer • sol • 1 jaje • 20 dag maslaca • bijela ocaklina • 8 dag badema narezanih na listiće
Pomiješajte brašno, obje vrste šećera, čokoladu, samljevene orahe i sasvim malo soli. Posebno mikserom pomiješajte jaje s maslacem. Ručnim mikserom sa spiralnim nastavcima pomalo umiješajte smjesu brašna. Ako treba, mijesite još i rukama. Tijesto omotajte rastezljivom folijom i stavite u hladnjak na 20 minuta. Tijesto utisnite u namašćen i pobrašnjen lim 28x30 cm. Pecite desetak minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C. Polovice oraha uzdužno narežite pa popržite s bademima na teflonskoj tavici bez masnoće. Ohlađeni kolač namažite bijelom ocaklinom. Odmah, dok je još mekana, po ocaklini raspite orahe i bademe pa ih malo utisnite.
Kolač s orasima
25 dag šećera + 1 žlica • 5 jaja • 1 dl ulja • 50 dag brašna • 1 prašak za pecivo • 20 dag krupno samljevenih oraha • 5 žlica krupnih čokoladnih mrvica • 4 žličice gorkog kakaa
Izmiksajte šećer (25 dag) s jajima. Posebno pomiješajte prosijano brašno s orasima i praškom. Umiješajte mikserom u smjesu jaja i šećer naizmjence s uljem. U polovinu umiješajte prosijani kakao i žlicu šećera. Kuhačom u svaku polovinu umiješajte po pola čokoladnih mrvica. Duboki lim pokrijte masnim papirom. Ulijevajte naizmjence svijetlo i tamno tijesto pa još malo pomiješajte kuhačom da postane nalik na mramorne šare. Pecite 35-40 minuta u pećnici zagrijanoj na 175°C. Kad se kolač ohladi, narežite ga.
Zelena krem juha
40 dag graška u zrnu (zamrznutoga ili iz konzerve) • 15 dag špinata • zeleni dio 1 poriluka • 10 dag krumpira • 10 dag samljevenih oraha + 7 dag polovica • 1 češanj češnjaka • 2 svežnjića peršinovih grančica • sol • papar
Oljuštite češnjak. Pristavite u litri vode svježi ili zamrznuti grašak (konzervirani dodajte kad se skuha drugo povrće), češnjak, luk, probrani špinat, oguljene pa narezane krumpire i poriluk. Dodajte oprani peršin (sačuvajte nekoliko listića za ukras), posolite, popaprite i kuhajte da sve omekša. Neka se ohladi. Polovice oraha narežite. U mlaku juhu dodajte ocijeđeni grašak iz konzerve i samljeveni orah. Zatim povrće i juhu smiksajte u kašu. Juhu po želji razrijedite mlijekom pa prokuhajte i naposljetku umiješajte maslac. Ukrasite nasjeckanim orasima i peršinovim listićima.
50 dag tjestenine (penne) • 2,5 dl slatkog vrhnja za kuhanje • 15 dag krupno narezanih oraha • 20 dag svježega kozjeg sira • maslinovo ulje • sol • papar • bosiljak
Dok se grije slana voda te dok se tjestenina kuha, miješajte na umjerenoj temperaturi vrhnje, polovinu usitnjenog sira i orahe da dobijete gusti umak. Operite i ocijedite listiće bosiljka, a stapke sitno nasjeckajte i umiješajte u umak. Posolite i popaprite. Skuhanu tjesteninu ocijedite i začinite maslinovim uljem. Umiješajte u umak. Podijelite u zgrijane zdjelice, dodajte preostali sir. Ukrasite bosiljkom.
Mini-peciva
3 dag kvasca • 1,5 dl mlijeka • 20 dag kristal šećera • 2 vanilin šećera • 20 dag krušnog brašna + za lim • 15 dag samljevenih oraha • 5 dag otopljenog maslaca + za lim + 15 dag za premazivanje • 2 jaja • 2 žumanjka • malo soli • šećer u prahu
Namrvite kvasac u mlako mlijeko, dodajte 7 dag brašna i malo šećera; neka se diže na toplome. Otopljeni maslac, jaja i žumanjke izmiksajte s obje vrste šećera, uspite u zagrijano brašno pa primiješajte kvasac i malo soli. Čvrsto mijesite rukama dodajući po potrebi malo mlake vode. Neka se diže na toplome da se obujam udvostruči. Tijesto premijesite dodajući orahe, oblikujte u kobasice i narežite na kuglice od 1,5 dag. Svaku umočite u otopljeni maslac i slažite na namašćen i pobrašnjen lim. Neka se na toplome diže još pola sata, a zatim pecite 45 minuta u pećnici zagrijanoj na 170°C. Peciva premažite preostalim maslacem i pošećerite.