Za smjesu količine 360 ml / 1 ½ šalica
- 1 mrkva ili 1 kriška buće (oko 100 g, oguljene, očišćene i narezane na kockice)
- 60 g / ½ šalice narezanog luka
- 220 g / 1 šalica svilenog tofua
- 2 žlice bijelog tahinija
- 1 žlica umeboshi začina ili jabučnog octa
- 1 žlica prehrambenog kvasca
- ½ žličice dimljene paprike u prahu
- ½ žličice čilija u prahu
- 1 češanj češnjaka, oguljen
- 2 žlice suncokretova ulja
- ½ žličice soli ili prema ukusu
- svježe iscijeđeni sok limuna, prema ukusu
- tortilja čips ili hrskavo povrće, za posluživanje
Blanširajte mrkvu ili buću u malo kipuće vode ili na pari, dok ne omekša. Smiješajte sve sastojke u kremasti, sirasti umak. Kušajte pa začinite prema ukusu. Umak izlijte po tortilja čipsu ili hrskavom povrću i poslužite kao predjelo ili grickalicu. Ovaj „sir“ možete poslužiti kao umak u raznim prigodama, a još je ukusniji kad odstoji preko noći u hladnjaku.