Agar je zdravo morsko povrće koje ima zadivljujuće medicinske karakteristike. U kuhinji se upotrebljava kao želatina, obično u pudinzima, parfeima i tartovima. Ovo morsko povrće bogato vlaknima i mineralima smiruje probavni sustav i smanjuje upale. Ovaj je parfe prava dekadencija, a istodobno lagan i kremast.
Sastojci:
4 šalice jabučnog soka
3 jušne žlice listića agara (prirodne želatine)
prstohvat soli
1 jušna žlica jabučnog octa
2 šalice borovnica
1 šalica i jedna jušna žlica prženih indijskih oraščića
1 jušna žlica javorova ili agavina sirupa
Priprema:
U velikom loncu na srednjoj do jakoj vatri uzavrite sok od jabuke. Odmah smanjite temperaturu i umiješajte listiće agara, sol i ocat. Nastavite miješati dok se listići ne otope.
Uklonite s vatre, dodajte borovnice i premjestite u staklenu posudu veličine 23 x 33 cm. Držite u hladnjaku sat vremena ili dok masa ne postane čvrsta.
Izvadite masu iz posude i miksajte (ručnim ili samostojećim mikserom) dok ne postane glatka. Ubacite u mikser 1 šalicu indijskih oraščića i javorov sirup. Dok motor radi, polako ulijevajte preostalu šalicu jabučnog soka dok ne dobijete glatku smjesu.
Napunite 8 zdjelica voćnom mješavinom i dodajte sloj kreme od indijskih oraščića. Pospite nasjeckanim oraščićima.
Recept je preuzet iz knjige Plan za oporavak imunosti (izdravač Školska knjiga)