Sladoled od kamilice

Sastojci:

1 l mlijeka

8 ‒ 10 vrećica čaja od kamilice ili 6 ‒ 8 žlica osušenih cvjetova kamilice

2 ‒ 3 žlice meda (s kamilicom se dobro slaže cvjetni, odnosno livadni med te med od bagrema ili lipe)

1 ‒ 2 žlice šećera

4 žumanjka

1 ‒ 2 vrećice šlag-pjene

Priprema:

Zagrijte mlijeko do vrenja. Potom smanjite vatru na minimum i u mlijeko dodajte vrećice čaja (ili osušene cvjetove kamilice). Nakon 5 minuta maknite s vatre te ostavite 20 minuta poklopljeno.

Od toga odvojite pola litre mlijeka, a preostalo mlijeko s vrećicama čaja (ili osušenim cvjetovima kamilice) stavite u hladnjak.

Pjenasto umutite žumanjke sa šećerom te pomiješajte s mlijekom koje ste odvojili. Kuhajte na laganoj vatri ili na pari 10 ‒ 15 minuta stalno miješajući (smjesa ne smije provreti ni zgrudati se). Potom u smjesu dodajte med i ostavite da se ohladi.

Iz mlijeka koje je stajalo u hladnjaku izvadite vrećice čaja (ili kroz gusto sito ili gazu procijedite mlijeko i uklonite cvjetove kamilice) pa s tim mlijekom izmiksajte šlag.

Dobivenu smjesu lagano spojite s prethodno pripravljenom smjesom od žumanjaka, dobro promiješajte i ostavite da se hladi u hladnjaku. Promiješajte najmanje 2 ‒ 3 puta prije nego što premjestite sladoled u posudu za zamrzavanje.

Nakon što stavite sladoled u zamrzivač, povremeno ga promiješajte da se ne stvore ledeni kristalići kako bi sladoled bio fino kremast.

Savjet +

• Prije rashlađivanja sladoled možete dodatno obogatiti tako što ćete umiješati 4 ‒ 6 žlica likera od kamilice.

• Volite li još medeniji okus, prije nego što sladoled stavite u zamrzivač, dno posude poškropite medom cik-cak potezima. Prekrijte slojem sladoleda pa ponovo malo poškropite medom, i tako nekoliko puta.

• Uz ovaj sladoled možete poslužiti medenjake ili druge kekse, a odlično prija i u kombinaciji s marelicama ili breskvama.