U sklopu kampanje „Poštujmo naše more” koju su Prijatelji životinja pokrenuli u suradnji s međunarodnom organizacijom Eurogroup for Animals, vodećom organizacijom za dobrobit životinja na razini Europske unije, objavili su kuharicu 'Zelena jela za plavo more' s 14 veganskih morskih recepata.

Morska pašteta, tjestenina s tofuom i povrćem à la tuna, riblji paprikaš bez riba, gljive à la brodet, krumpir à la bakalar, mrkva kao dimljeni losos, tikvica u morskom plaštu, tofu i čips, morski štapići od artičoka, morski burgeri od jackfruita s grahom, sendvič od hladne slanutkove salate à la tuna, pesto, veganski suši i morska pogača à la Komiža recepti su koji će svima pobuditi tek.

Ana Mihalić, autorica jela i fotografija, u predgovoru navodi da je ova kuharica nastala u želji da nas nadahne da i dalje uživamo u blagodatima mora kroz njegovo bilje, odnosno alge, kao i da mnoga jela možemo jednostavno prilagoditi tako da ne uključuju ribe i ostale živuće stanovnike voda: „Jela u ovoj kuharici nisu temeljena na ičijoj patnji i boli, već na zdravom povrću, žitaricama i mahunarkama. Osim navedenih sastojaka u svakom od recepata, glavni sastojci ove kuharice su ipak ljubav prema životu i životinjama, empatija, suosjećanje, etičnost i održivost postojanja.”

Ističe i da ribe osjećaju bol kao i ostale životinje, a u toj sposobnosti osjećanja boli znanstvenici ih izjednačavaju sa psima i mačkama. Ljudi ribe često ne doživljavaju čak ni kao živa bića, već samo kao plivajuću hranu. No, promatrajući njihovo ponašanje, vidimo da ribe jasno pokazuju želju za životom i slobodom i imaju vlastitu svrhu i važnost postojanja.

Kuharicu  s predivnim fotografijama jela koje će privući svakog sladokusca možete preuzeti ovdje, a korisne savjete za kuhare o zamjenskim sastojcima možete preuzeti ovdje.