Sastojci:

  • 800 ml kokosova mlijeka
  • 150 ml kokosove kreme (kokosova vrhnja)
  • 2 ‒ 4 žlice suhih cvjetova kamilice
  • malo morske soli (1/4 čajne žličice)

Priprema:

Pomiješajte kokosovo mlijeko i kokosovo vrhnje pa smjesu zagrijte na blagoj vatri. Dodajte kamilicu i promiješajte pa nastavite lagano kuhati 10 ‒ 15 minuta. Pri kraju dodajte sol.

Maknite s vatre i procijedite. Ulijte u posudu pogodnu za zamrzavanje, pustite da se malo ohladi pa stavite u zamrzivač, barem 6 - 8 sati.

Prije posluživanja pustite da se sladoled malo otopi. Za to vrijeme napravite karamel-preljev od datulja.

Ovaj ćete preljev najjednostavnije pripremiti ako u blenderu izmiksate 180 g datulja i 50 ml vode. Smjesu razradite da bude fino glatka i kremasta.

Preljev možete obogatiti raznim dodatcima poput biljnih mlijeka i maslaca, vanilije i vrlo male količine soli.

Primjerice, 1 šalicu datulja u blenderu izmiješajte s pola šalice kokosova sirupa (ili rižina sirupa), pola šalice kokosova mlijeka, 1 čajnom žličicom ekstrakta vanilije i prstohvatom soli. Možete dodati još malo kokosova mlijeka ako želite laganiju tekuću teksturu.

Preljev možete napraviti i s bademovim mlijekom: jednu šalicu tog napitka izmiksajte u blenderu sa 16 datulja, 1 čajnom žličicom ekstrakta vanilije i malo morske soli. 

• Za pripremu karamel-preljeva datulje trebaju biti mekane i sočne (ako su suhe i tvrde, najprije ih namačite u mlakoj vodi, barem sat-dva, te ocijedite), a koštice treba izvaditi.

• Preljev se može čuvati u hladnjaku otprilike tjedan dana, u zatvorenoj posudi koja ne propušta zrak.