Sastojci:

2 kom poriluka

250 g riže (carnaroli ili arborio)

1 režanj češnjaka

1 mala čili papričica

1,5 dcl bijelog suhog vina

1 l povrtnog temeljca

maslinovo ulje

sol, papar

prstohvat majčine dušice (sušena ili svježa)

30 – 40 g ribanog sira (grana padano ili parmezan)

50 g maslaca

Priprema:

1. Poriluk očistite, narežite na kolutiće (i bijeli, i zeleni dio) i isperite pod mlazom vode te dobro ocijedite.

2. U posudi ili dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje koje oko 2-3 minute aromatizirajte jednim režnjom češnjaka (prerežite po pola da pusti više arome) i jednom malom čili papričicom.

3. U posudu dodajte poriluk i pirjajte 4-5 minuta, nakon toga dodajte prstohvat majčine dušice pa dodajte rižu koju kratko tostirajte. Potom dodajte vino i kad alkohol iz vina ispari, krenite dodavati temeljac.

4. U posebnoj posudi napravite temeljac ili zagrijavajte već postojeći temeljac. Temeljac stavite na vatru i neka stalno vrije te time podlijevajte rižoto dok ne potrošite svu tekućinu ili dok rižoto ne bude kuhan po vašem ukusu (od trenutka ubacivanja riže potrebno je oko 16-18 min, odnosno, ovisi o tipu riže koju ste stavili kuhati – svakako pratite uputstva za kuhanje na pakiranju od riže).

5. Pet minuta prije kraja kuhanja dodajte svježe ribani sir i papar, promiješajte, ugasite vatru i dodajte na kockice narezan maslac koji energično umiješajte u rižoto. Poslužite u dubokim tanjurima uz dodatak ribanog sira.