Sastojci:
- 500 g jagoda
- 350 g rabarbare
- 4 ‒ 5 žlica eritrita (ili brezinog šećera)
- 2 žličice škrobnog brašna
- 1 žličica paste od vanilije (ili ekstrakta vanilije, može i vanilin šećer)
- sok od pola limuna
Za prhko tijesto (scones):
- 230 g glatkog pšeničnog brašna (može i pirovo)
- 8 g praška za pecivo
- 65 g hladnog maslaca
- 3 žlice eritrita ili brezinog šećera
- 1 prstohvat soli
- 125 ml mlijeka
- naribana korica limuna
Za premazivanje:
- 1 žlica meda otopljena u 2 žlice vruće vode
- 30 g neslanih pistacija
Priprema:
Najprije napravite prhko tijesto za pogačice (scones): u zdjeli izmiješajte brašno, sol, šećer i prašak za pecivo pa dodajte hladni, na kockice narezani maslac i prstima ga grubo utrljajte u brašno. Dodajte naribanu koricu limuna i mlijeko pa brzo umijesite tijesto. Ako se tijesto lijepi za ruke, dodajte još malo brašna. Tijesto formirajte u kuglu, omotajte ga prozirnom folijom i stavite u hladnjak da odmori oko 30 minuta.
Rabarbaru operite i narežite na komade podjednake veličine (2 ‒ 3 cm duge). Operite jagode, uklonite im peteljke pa ih prepolovite ili narežite na četvrtine ako su velike. Rabarbaru i jagode stavite u posudu za pečenje (dimenzija cca 30 x 20 cm), dodajte im eritrit ili brezin šećer, pastu od vanilije (ili malo ekstrakta od vanilije ili vanilin šećer), sok od pola limuna i škrobno brašno pa sve dobro izmiješajte i pustite da odstoji dok pripremate pogačice, odnosno scones.
Ohlađeno tijesto razvaljajte na debljinu 1,5 ‒ 2 cm pa okruglim rezačem promjera 5 ‒ 6 cm vadite pogačice (scones) i složite ih po pripremljenom voću. Ostatke tijesta premijesite pa izrezujte nove pogačice sve dok ne potrošite tijesto. Od ove količine tijesta trebali biste dobiti 12 ‒ 14 pogačica, što je dovoljno za posudu navedenih dimenzija. Kad sve složite, svaku pogačicu premažite s malo mlijeka pa stavite peći u pećnicu prethodno zagrijanu na 170 °C ako je pećnica ventilacijska ili na 190 °C ako je pećnica klasična i pecite 25 ‒ 30 minuta. Cobbler je gotov kad pogačice poprime lijepu zlatnu boju.
Izvadite iz pećnice pa svaku pogačicu premažite medom koji ste otopili u dvije žlice vruće vode i pospite nakrupno nasjeckanim neslanim pistacijama. Poslužite toplo, uz sladoled od vanilije, grčki jogurt ili tučeno slatko vrhnje.