Sastojci:

  • 250 g mlade skute ili svježeg sira quark
  • 150 g grčkog jogurta ili kiselog vrhnja
  • 2 velika svježa krastavca
  • 1 ‒ 2 češnja češnjaka
  • 1 manja vezica kopra
  • 1 žlica limunova soka
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 2 ‒ 3 prstohvata soli

Priprema:

Krastavce operite i ogulite pa ih naribajte na grublji dio ribeža, stavite ih u veću zdjelu i malo posolite. Pustite ih da odstoje barem 15 minuta kako bi ispustili što više tekućine.

U drugu posudu stavite skutu ili quark, dodajte grčki jogurt ili kiselo vrhnje, posolite pa sve dobro izmiješajte. Dodajte protisnuti češnjak, maslinovo ulje, limunov sok i nasitno nasjeckani kopar pa sve još jednom dobro izmiješajte.

Naribane krastavce dobro iscijedite rukama (ili pomoću čiste gaze) pa ih dodajte pripremljenoj smjesi od skute. Dobro izmiješajte, kušajte pa, prema ukusu, dodatno začinite solju.

Stavite u hladnjak da se dobro ohladi (barem 1 – 2 sata, a najbolje cijelu noć). Poslužite kao dip ili namaz na prepečenom kruhu, kao hladno predjelo uz nareske ili kao prilog uz jela s roštilja.