1 rebrasti kalup za kruh ili roladu (duljine 30 cm)

Vrijeme pripreme: oko 30 minuta

Odmaranje: oko 10 minuta

Sušenje: 1,5 - 2 ,5 sata po komadu (ako se reže na 12 komada)

Kalorije: Oko 210 kcal

Sastojci:

Za tijesto: 250 g heljde, 100 g sjemenki lana, 4 velike zrele banane, 150 g agavina sirupa, 25 g kokosova šećera, 1 čajna žličica cimeta, 1 veliki prstohvat bourbon vanilije u prahu, sol, 20 g kokosova brašna

Dodatno: 3 žlice nasjeckanih oraha, 1 žlica agavina sirupa, 1 žličica cimeta

Savjet: Za još veće blaženstvo, u tijesto možete umiješati šaku nasjeckanih oraha.

Priprema:

1. U blenderu fino sameljite heljdu s lanenim sjemenkama. Ogulite banane i posebno ih izmiješajte mikserom ili u blenderu zajedno s agavinim sirupom, kokosovim šećerom, cimetom u prahu, vanilijom u prahu i jednim prstohvatom soli.

2. U posudi pomiješajte pire od banane sa smjesom od heljde i lana te dodajte kokosovo brašno. Ostavite tijesto da odmara na sobnoj temperaturi oko 10 minuta (trebalo bi imati malo tvrđu konzistenciju).

3. U zdjelici vilicom izgnječite orahe s agavinim sirupom i cimetom u prahu. Rebrasti kalup obložite celofanskom folijom, neka krajevi obilno vire van. Po dnu rasporedite smrvljene orahe te dodajte tijesto, čvrsto ga utisnite u kalup i zagladite površinu.

 4. Pomoću folije podignite tijesto iz kalupa, narežite ga na 12 kriški i rasporedite ih u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje. Sušite kruh od banane u pećnici otvorenih vrata na 50 °C (ventilator-pećnica; sredina), otprilike 1,5 sat ili u uređaju za sušenje hrane na 42 °C oko 2,5 sata. U kruhu od banane najbolje se uživa ako je svjež iz pećnice. U zatvorenoj kutiji može se čuvati u hladnjaku oko 5 dana.