Za 8 porcija
Gotovo za 55 minuta
Sastojci:
- biljno ulje, za prženje
- 3 žlice običnog (višenamjenskog)
- ili bezglutenskog brašna, za posipanje
- 1 pakiranje lisnatog tijesta
- 2 žlice cimeta u prahu
Za kremu od vanilije (custard):
- 1 konzerva od 400 ml kokosova mlijeka ili 400 ml (1 šalica) sojina ili zobenoga vrhnja
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 240 ml (1 šalica) biljnog mlijeka
- 5 žlica kukuruznog škroba
- 4 žlice šećera u prahu
Postupak pripreme:
Pećnicu zagrijte na 180 °C i lagano nauljite udubljenja u kalupu za muffine.
Brašnom pospite radnu površinu pa razvaljajte tijesto u veliki pravokutni oblik, približno 2 mm debljine. Pospite cimetom tako da prekrije cijelo tijesto.
Čvrsto zarolajte tijesto po širini da dobije oblik cjepanice pa narežite na 8 kriški.
Svaki krug oblikujte u disk promjera približno 10 cm pa ih pritisnite u udubljenja za muffine, obavezno pazeći da tijesto pokriva cijelu dubinu udubljenja.
Pecite u pećnici 10 minuta.
U međuvremenu pripremite kremu od vanilije. U lonac dodajte kokosovo mlijeko zajedno s vanilijom i stavite na najslabiju vatru. Ostavite da zakipi.
U zdjeli pjenjačom pomiješajte mlijeko, kukuruzni škrob i šećer u prahu. Miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu.
U mješavinu u loncu dodajte mješavinu s kukuruznim škrobom i miješajte dok ne postane gusto i kremasto. Ja naizmjence upotrebljavam lopaticu i pjenjaču kako bih spriječio stvaranje grudica. Potrebno je 5 – 6 minuta da se krema od vanilije (custard) zgusne. Ugasite vatru kad postane gusta.
Lisnate muffine izvadite iz pećnice pa malenom žlicom pritisnite svaki muffin ako se jako digao, kako biste na taj način osigurali prostor za kremu od vanilije.
U svaku košaricu lisnatog tijesta žlicom ulijte kremu od vanilije pa nadjevene pite vratite u pećnicu na 15 – 20 minuta. Pripazite da ne izgore.
Kad postanu zlatne na vrhu, izvadite ih iz pećnice i ostavite da stoje 10 minuta prije nego što ih izvadite iz košarica i stavite na žicu da se posve ohlade.
Ako ih pokrijete, ove će pitice biti svježe 2 dana.