Sastojci:

  • 4 velike prezrele banane
  • 6 žlica nezaslađenog kakao praha

Čokoladna glazura (neobvezno):

  • 2 žlice kokosovog ulja otopljeno
  • 1/4 šalice nezaslađenog kakao praha ili kakaa u prahu
  • 2 žlice javorovog sirupa

Postupak pripreme:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Posudu za pečenje veličine 20 x 10 centimetara obložite papirom za pečenje.
  2. Zgnječite banane dok ne dostignu konzistencija pirea i ne ostane komadića banane. Možete ih ručno zgnječiti vilicom ili žlicom ili upotrijebiti blender ili procesor hrane. Umutite kakao u prahu dok se ne stvori glatko tijesto.
  3. Ulijte tijesto u pripremljenu posudu. Lopaticom ravnomjerno rasporedite tijesto po posudi. Udarite dnom posude nekoliko puta o radnu plohu kako biste uklonili mjehuriće zraka.
  4. Pecite oko 20-25 minuta. Kad su brownies gotovi, površina bi trebala izgledati suho i biti tamne boje, a središte ne bi trebalo biti tekuće. Međutim, središte također ne bi trebalo biti potpuno stvrdnuto (odnosno, umetnuta čačkalica će se pojaviti mokra i ako lagano pritisnete prst na površinu, trebali biste osjetiti da je središte još uvijek mekano). Neka se brownies ohladi u posudi za pečenje. Zatim kolač stavite u hladnjak na 1-2 sata ili dok se ne stisne dovoljno za rezanje.
  5. Da napravite glazuru, dodajte ulje i kakao u prahu u srednje veliku posudu. Umutite dok ne postane glatko i potpuno se sjedini. Vaša bi smjesa trebala izgledati poput otopljene čokolade. Dodajte javorov sirup. (Javorov sirup dodajte na samom kraju jer će zgusnuti smjesu. Ako ga dodate s ostalim sastojcima, bit će vrlo teško miješati.) Umutite dok se ne stvori glatka glazura. Rasporedite glazuru po površini browniesa nakon što se stisnu.

Bilješke:

  • Nemojte preskočiti hlađenje browniesa. Ako ih ne stavite u hladnjak, neće se stvrdnuti, a unutrašnjost browniesa ostat će poput gustog pudinga. Nakon što se ohlade, ostat će stisnuti i možete ih ostaviti nekoliko sati na sobnoj temperaturi.
  • Nepojedene browniese čuvajte u hladnjaku.
  • Browniji su slatki, ali ne i preslatki. Možete kušati tijesto prije pečenja, a ako želite slađe browniese, u tijesto možete dodati malo javorovog sirupa ili komadića čokolade. Možete ih i ukrasiti glazurom.
  • Izvana će brownies biti vrlo tamni, gotovo crni kad su pečeni. Ovo je normalno.
  • Možete koristiti nizozemski kako ili prirodni kakao u prahu. Ja sam koristila nizozemski kakao.
  • Ne preporučujem pečenje u posudi većoj od 20 x 10 cm, jer će vaši browniesi biti pretanki. Ako želite koristiti posudu dimenzija 20 x 20, recept ćete trebati udvostručiti.