Sastojci:
- 4 velike prezrele banane
- 6 žlica nezaslađenog kakao praha
Čokoladna glazura (neobvezno):
- 2 žlice kokosovog ulja otopljeno
- 1/4 šalice nezaslađenog kakao praha ili kakaa u prahu
- 2 žlice javorovog sirupa
Postupak pripreme:
- Zagrijte pećnicu na 180 °C. Posudu za pečenje veličine 20 x 10 centimetara obložite papirom za pečenje.
- Zgnječite banane dok ne dostignu konzistencija pirea i ne ostane komadića banane. Možete ih ručno zgnječiti vilicom ili žlicom ili upotrijebiti blender ili procesor hrane. Umutite kakao u prahu dok se ne stvori glatko tijesto.
- Ulijte tijesto u pripremljenu posudu. Lopaticom ravnomjerno rasporedite tijesto po posudi. Udarite dnom posude nekoliko puta o radnu plohu kako biste uklonili mjehuriće zraka.
- Pecite oko 20-25 minuta. Kad su brownies gotovi, površina bi trebala izgledati suho i biti tamne boje, a središte ne bi trebalo biti tekuće. Međutim, središte također ne bi trebalo biti potpuno stvrdnuto (odnosno, umetnuta čačkalica će se pojaviti mokra i ako lagano pritisnete prst na površinu, trebali biste osjetiti da je središte još uvijek mekano). Neka se brownies ohladi u posudi za pečenje. Zatim kolač stavite u hladnjak na 1-2 sata ili dok se ne stisne dovoljno za rezanje.
- Da napravite glazuru, dodajte ulje i kakao u prahu u srednje veliku posudu. Umutite dok ne postane glatko i potpuno se sjedini. Vaša bi smjesa trebala izgledati poput otopljene čokolade. Dodajte javorov sirup. (Javorov sirup dodajte na samom kraju jer će zgusnuti smjesu. Ako ga dodate s ostalim sastojcima, bit će vrlo teško miješati.) Umutite dok se ne stvori glatka glazura. Rasporedite glazuru po površini browniesa nakon što se stisnu.
Bilješke:
- Nemojte preskočiti hlađenje browniesa. Ako ih ne stavite u hladnjak, neće se stvrdnuti, a unutrašnjost browniesa ostat će poput gustog pudinga. Nakon što se ohlade, ostat će stisnuti i možete ih ostaviti nekoliko sati na sobnoj temperaturi.
- Nepojedene browniese čuvajte u hladnjaku.
- Browniji su slatki, ali ne i preslatki. Možete kušati tijesto prije pečenja, a ako želite slađe browniese, u tijesto možete dodati malo javorovog sirupa ili komadića čokolade. Možete ih i ukrasiti glazurom.
- Izvana će brownies biti vrlo tamni, gotovo crni kad su pečeni. Ovo je normalno.
- Možete koristiti nizozemski kako ili prirodni kakao u prahu. Ja sam koristila nizozemski kakao.
- Ne preporučujem pečenje u posudi većoj od 20 x 10 cm, jer će vaši browniesi biti pretanki. Ako želite koristiti posudu dimenzija 20 x 20, recept ćete trebati udvostručiti.