Osnovni sastojak japanske kuhinje

Miso je čarobni sastojak kojeg je dobro imati pri ruci. Svestran je, pruža nevjerojatan okus umamija i bogat je probioticima. Stoga smo željeli podijeliti više o tome, uključujući njegovo podrijetlo, kako je napravljen, različite vrste, zdravstvene beneficije i kako ga koristiti.

Smatra se da miso potječe iz Kine, a u Japan su ga prije više od 1300 godina uveli budistički svećenici. Napravljen je s fermentiranim smjesama soli, žitarica i soje, a korišten je kao način očuvanja hrane tijekom toplijih mjeseci.

Otada je postao osnovni proizvod u japanskoj kuhinji, a proizvodi se s raznim sastojcima, uključujući rižu na sjeveru, slatki bijeli miso u blizini nekadašnjeg glavnog grada Kyota, soju u središnjoj prefekturi Aichi i ječam na jugu. Zabavna činjenica? U Japanu postoji preko 1.500 tvornica misa.

Znate li što je 'koji'?

Prije nego što objasnimo kako nastaje miso, važno je znati da ima tri komponente: soju, sol i koji. Vjerojatno ste upoznati s prva dva, ali što je koji?

Koji je napravljen od vrste korisne gljive zvane Aspergillus oryzae koja raste razgradnjom škroba u riži, ječmu ili soji. Najčešće se koristi riža.

Zatim se koji miješa s kuhanom, pasiranom, ohlađenom sojom, soli i toplom vodom. Miješa se dok ne nalikuje na mekano tijesto. A onda se pokrije i pusti da fermentira na hladnom i tamnom mjestu. Jednom fermentiran, miso će se moći čuvati do nekoliko godina.

Vrste misa

Dostupne su različite vrste misa, a proizvodi se razlikuju po okusu ovisno o marki. To je zbog razlika u omjeru soje, soli i kojija kao i koliko dugo smjesa fermentira.

Na temelju našeg istraživanja i osobnog iskustva, evo što smo pronašli u pogledu njihove razlike:

Shiro (bijeli) miso - najslađi, blagog okusa i obično manje slan

Aka (crveni) miso - jačeg okusa i obično više slan

Mugi (žuti) miso - zemljani, blagog okusa, fermentiran ječmom

Miso od slanutka - prema našim saznanjima, ovo nije tradicionalni pripravak misa, već je alternativa bez soje. Okus podsjeća na shiro (bijeli) miso.

Zdravstvene dobrobiti misa

Miso je bogat mineralima poput cinka, bakra, fosfora i mangana, kao i vitaminom B2, vitaminom K, kolinom i omega 3 masnim kiselinama. Sojin miso također sadrži fitonutrijentske antioksidanse.

Kao fermentirana hrana, Aspergillus oryzae u misu pomaže probavi potičući razgradnju hrane na manje molekule. Smatrajte to svojim pomoćnikom u probavi. Neki proizvodi sadrže i druge prijateljske bakterije, poput Lactobacillus ili Bacillus subtilis koje mogu dodatno podržati zdravlje probave.

Istraživanja također sugeriraju da svakodnevna konzumacija misa može pridonijeti manjem riziku od raka želuca i bolesti srca.

Kako koristiti miso

Miso je ukusan dodatak juhi, ramenu, umacima, marinadama ili bilo kada kad jelu želite dodati okus slano-umami. Dobro se slaže s mnogim jelima nadahnutim Azijom.

Koliko dugo miso traje nakon otvaranja?

Otvoreni miso najbolje je čuvati u hladnjaku, gdje bi trebao izdržati od 3 do 6 mjeseci (ponekad i puno duže). Znat ćete da se pokvarilo kad su miris, boja ili okus promijenjeni ili neobični ili ako se vidi plijesan. Budući da je "živ" s enzimima i probioticima, uvijek ga je najbolje koristiti što bliže otvaranju radi najboljeg okusa i zdravstvenih dobrobiti.

Možete li zamrznuti miso?

Da, možete zamrznuti miso, ali smatramo da to nije potrebno jer se može dugo držati u hladnjaku (najmanje 3-6 mjeseci, ponekad i više). Međutim, ako se vaš miso bliži datumu isteka ili znate da ga nećete moći iskoristiti na vrijeme, jednostavno ga rasporedite u posudu za kockice leda za jednostavniju upotrebu, pokrijte i zamrznite.

Vjerojatno neće postati potpuno čvrst i zadržat će određenu podatnost. Zatim ga spremite u hermetički zatvorenu posudu kako biste osigurali svježinu. Svoj će okus i veći dio probiotičkih svojstava zadržati do 3 mjeseca.

Pročitajte i:

Miso juha od bundeve

Miso juha sa soba rezancima

Salata s kvinojom i grahoricama

Izvor: minimalistbaker.com