Sastojci:

  • 10 g zelene salate,
  • 10 g rikule,
  • 60 g graha,
  • 80 g basmati riže,
  • 60 g batata,
  • 50 g crvene paprike,
  • 50 g jubičastog luka,
  • 60 ml pelata,
  • 80 g avokada,
  • 1 čajna žličica limunova soka,
  • 4 g korijandra u prahu,
  • 1 crvena slatka dimljena paprika,
  • 0,5 g asafoetide,
  • 2 g kumina,
  • 0,20 g kajenske paprike,
  • 10 ml hladno prešanog suncokretova ulja,
  • 15 g himalajske soli,
  • 1 čajna žličica kokosova šećera,
  • 5 g svježeg đumbira

Priprema:

Večer prije namočite crni grah u mlakoj vodi i idući dan kuhajte ga sat vremena s narezanim svježim đumbirom i čajnom žličicom soli. Omjer graha i vode neka bude 1:4.

U vrući lonac ulijte suncokretovo ulje, dodajte kumin i promiješajte. Kada kumin zamiriše, dodajte dimljenu papriku, asafoetidu (indijski začin, zamjena za češnjak), korijandar u prahu i kajensku papriku.

Promiješajte začine i dodajte povrće (papriku narezanu na trake široke 0,5 cm i ljubičasti luk također narezan na 0,5 cm širine, promiješajte i ostavite da se kuha dok se povrće lagano ne počne hvatati za dno lonca (10 minuta na laganoj vatri).

Potom dodajte sol, kokosov šećer i kuhani crni grah (solite malo-pomalo tijekom kuhanja kako bi se izvuklo što više okusa iz povrća i začina).

Neka se kuha još 2 minute, dodajte pelate (lagano zgnječene vilicom) promiješajte, pustite da vri na laganoj vatri te nakon 10 minuta maknite s vatre.

U zagrijani lonac dodajte suncokretovo ulje i opranu basmati rižu, miješajte dok se riža ne posuši pa dodajte vode. Kada zavri, posolite, promiješajte, poklopite i ostavite da kuha 10 minuta na laganoj vatri. Maknite s vatre nakon 10 minuta i ostavite rižu da stoji 5 minuta poklopljena, a zatim je promiješajte drvenom kuhačom.

Batat kuhajte u kori u vodi dok ne omekša. Kada se skuha, ogulite ga i narežite na kockice veličine 1 x 1 cm.