Sastojci:
- 10 g zelene salate,
- 10 g rikule,
- 60 g graha,
- 80 g basmati riže,
- 60 g batata,
- 50 g crvene paprike,
- 50 g jubičastog luka,
- 60 ml pelata,
- 80 g avokada,
- 1 čajna žličica limunova soka,
- 4 g korijandra u prahu,
- 1 crvena slatka dimljena paprika,
- 0,5 g asafoetide,
- 2 g kumina,
- 0,20 g kajenske paprike,
- 10 ml hladno prešanog suncokretova ulja,
- 15 g himalajske soli,
- 1 čajna žličica kokosova šećera,
- 5 g svježeg đumbira
Priprema:
Večer prije namočite crni grah u mlakoj vodi i idući dan kuhajte ga sat vremena s narezanim svježim đumbirom i čajnom žličicom soli. Omjer graha i vode neka bude 1:4.
U vrući lonac ulijte suncokretovo ulje, dodajte kumin i promiješajte. Kada kumin zamiriše, dodajte dimljenu papriku, asafoetidu (indijski začin, zamjena za češnjak), korijandar u prahu i kajensku papriku.
Promiješajte začine i dodajte povrće (papriku narezanu na trake široke 0,5 cm i ljubičasti luk također narezan na 0,5 cm širine, promiješajte i ostavite da se kuha dok se povrće lagano ne počne hvatati za dno lonca (10 minuta na laganoj vatri).
Potom dodajte sol, kokosov šećer i kuhani crni grah (solite malo-pomalo tijekom kuhanja kako bi se izvuklo što više okusa iz povrća i začina).
Neka se kuha još 2 minute, dodajte pelate (lagano zgnječene vilicom) promiješajte, pustite da vri na laganoj vatri te nakon 10 minuta maknite s vatre.
U zagrijani lonac dodajte suncokretovo ulje i opranu basmati rižu, miješajte dok se riža ne posuši pa dodajte vode. Kada zavri, posolite, promiješajte, poklopite i ostavite da kuha 10 minuta na laganoj vatri. Maknite s vatre nakon 10 minuta i ostavite rižu da stoji 5 minuta poklopljena, a zatim je promiješajte drvenom kuhačom.
Batat kuhajte u kori u vodi dok ne omekša. Kada se skuha, ogulite ga i narežite na kockice veličine 1 x 1 cm.