Sastojci (za 4 osobe):

  • 300 g svježeg mladog špinata
  • 150 g mladog luka
  • 300 g krumpira
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 l povrtnog temeljca ili vode
  • 1 žličica soli
  • 1/2 žličice bijelog papra
  • 25 g maslaca ili 3 žlice hladno prešanog suncokretovog ulja
  • I dodatno za posluživanje:
  • 2 žlice sjeckanih tostiranih badema
  • crème fraîche ili biljno vrhnje

Priprema:

Mladi luk operite, posušite i nasjeckajte nasitno. Krumpir ogulite, operite i narežite na kockice podjednake veličine pa još jednom operite i ocijedite. Mladi špinat operite, lagano ga posušite pa ga natrgajte na manje dijelove.

Blanširane bademe, usitnite pa ih kratko tostirajte na suhoj dobro zagrijanoj tavi, potom ih ohladite.

U srednje veliki lonac stavite maslac ili ulje pa ga zagrijte. Dodajte mladi luk i sotirajte 5 – 6 minuta, potom dodajte sitno sjeckani češnjak pa nastavite sotirati koju minutu. Dodajte krumpir i pirjajte 3 – 4 minute, a potom sve zalijte temeljcem, poklopite i kuhajte 15 –20 minuta. Potom dodajte špinat, promiješajte i poklopite te nastavite kuhati još 10 minuta. Posolite i popaprite te po potrebi dodajte još malo tekućine (vode ili temeljca).

Usitnite sve štapnim mikserom, kušajte i dodatno začinite prema ukusu.

Poslužite u dubokim tanjurima uz dodatak crème fraîchea ili biljnog vrhnja, po izboru, te pospite sjeckanim tostiranim bademima.