Sastojci (za 4 osobe):
- 300 g svježeg mladog špinata
- 150 g mladog luka
- 300 g krumpira
- 2 režnja češnjaka
- 1 l povrtnog temeljca ili vode
- 1 žličica soli
- 1/2 žličice bijelog papra
- 25 g maslaca ili 3 žlice hladno prešanog suncokretovog ulja
- I dodatno za posluživanje:
- 2 žlice sjeckanih tostiranih badema
- crème fraîche ili biljno vrhnje
Priprema:
Mladi luk operite, posušite i nasjeckajte nasitno. Krumpir ogulite, operite i narežite na kockice podjednake veličine pa još jednom operite i ocijedite. Mladi špinat operite, lagano ga posušite pa ga natrgajte na manje dijelove.
Blanširane bademe, usitnite pa ih kratko tostirajte na suhoj dobro zagrijanoj tavi, potom ih ohladite.
U srednje veliki lonac stavite maslac ili ulje pa ga zagrijte. Dodajte mladi luk i sotirajte 5 – 6 minuta, potom dodajte sitno sjeckani češnjak pa nastavite sotirati koju minutu. Dodajte krumpir i pirjajte 3 – 4 minute, a potom sve zalijte temeljcem, poklopite i kuhajte 15 –20 minuta. Potom dodajte špinat, promiješajte i poklopite te nastavite kuhati još 10 minuta. Posolite i popaprite te po potrebi dodajte još malo tekućine (vode ili temeljca).
Usitnite sve štapnim mikserom, kušajte i dodatno začinite prema ukusu.
Poslužite u dubokim tanjurima uz dodatak crème fraîchea ili biljnog vrhnja, po izboru, te pospite sjeckanim tostiranim bademima.