Začini
Začini nadopunjuju i ističu okus namirnica, a pravilo je: ne premalo, ali ni previše, jer začin ne smije potisnuti okus namirnice. Jela s roštilja solite tek kad su zgotovljena (osim ako ste ih prije toga marinirali). Za morsku ribu i plodove mora uzmite krupnu morsku sol kojoj primiješajte začinsko bilje s obale. Za tamno meso i slatkovodnu ribu pripremite smjesu mljevene paprike (manje ili više ljute), nasjeckanog luka i/ili češnjaka.
Umiješajte začine i svježe ili suho začinsko bilje u vino, ocat, ulje ili jogurt pa ćete dobivenom marinadom namirnici dodati okus i ujedno je omekšati.
Marinada od jogurta (za janjetinu)
U 1,5 dl jogurta umiješajte 2 žlice ulja, 2 češnja češnjaka nasjeckana s grančicom metvice, sol, papar i 2 žličice limunova soka. Marinirajte tri sata.
Kuhana marinada od octa (za govedinu)
Oljušteni češanj češnjaka sitno nasjeckajte sa 1/2 svežnjića majčine dušice, po 1 grančicom mravinca (origana) i kadulje (žalfije, kuša), 1 lovorovim listom, 1 žlicom kapara i 5 zelenih maslina. Prokuhajte u 3 dl posoljenoga bijela vinskog octa i 1 dl vode. Ohlađenu marinadu i 5 žlice ulja zalijte na govedinu. Ako meso nije potopljeno, dolijte vina. Marinirajte šest sati. Povremeno okrećite.
Sirova marinada od vina (za puretinu)
Ogulite tanki sloj limunove korice i narežite. Pomiješajte limunov sok, 2 dl suhoga bijelog vina, 1 dl vode, 4 žlice ulja, 1/2 žličice mljevene crvene paprike, sol te narezanu glavicu luka i češanj češnjaka. Dodajte koricu i zalijte na puretinu; ako meso nije zaliveno, dolijte još vina. Marinirajte pola sata. Povremeno okrećite. Isprženo meso dosolite i popaprite.
U 1/4 l juhe zakipite oljuštena 2 češnja češnjaka, 1,5 dl blagoga jabučnog octa, 5 žlica ulja, lovorov list, po 2 grančice majčine dušice i peršina, nekoliko nasjeckanih iglica ružmarina, 10 zrna papra i žličicu soli. Neka vrije 15 minuta. Umiješajte na kockice narezane 2 jabuke, crvenu papriku, po 25 dag neoguljenih šampinjona i tikvica te samo oljuštene i prepolovljene sitne lučice (20 dag). Kuhajte 10 - 15 minuta i hladno nalijte na povrće. Neka se marinira dva sata. Uz isprženo povrće poslužite marinadu kao umak.
Kreolska marinada
Pomiješajte 3 dl jogurta, sok 1 limuna, malo usitnjenog kima, bijeli papar (10 zrna), sol i nasjeckani češanj češnjak. Zalijte na narezanu piletinu bez kože. Neka se marinira u hladnjaku dva sata. Dok pečete na roštilju, često premazujte umakom.
Marinada od rajčica
Za otprilike 5 dl marinade pomiješajte 15 dag meda, 25 dag kečapa od rajčica, 2 žlice voćnog octa i malo ljutog umaka (od soje ili tabasco). U to dodajte nasjeckanu glavicu luka, 1/2 manga i papriku. Kuhajte 15 minuta. Svinjska rebra i kotlete marinirajte preko noći, a marinadom premazujte dok pečete na roštilju.
Salata uz roštilj
Ovisno o namirnicama s roštilja, za salatu narežite (kao za francusku) skuhano i/ili sirovo različito povrće i voće. Začine uskladite s namirnicom, primjerice, salatu uz ribu začinite limunovim sokom, maslinovim uljem i začinskim biljem s morske obale.
Ražnjići
S pravom su omiljeni jer su zgodni za rukovanje nad žeravicom. Sastojke za ražnjiće možete unaprijed marinirati. Limunov sok je, primjerice, već sam za sebe toliko jaka marinada da „malo prokuha“ sirove namirnice. Dakako, ako su savršeno svježe. Na ražnjiće možete nabosti baš sve: veći komad mesa ili niz komada jednake namirnice, a najčešće narežemo na male komade što raznolikije sastojke: meso, ribu, povrće, sir, slaninu, pa i manje očekivane kockice kruha i čak kuglice palente.
Kuglice od palente
Skuhajte palentu (žgance) od 25 dag prema uputama na omotu. U vodu za kuhanje umiješajte 2 žlice ulja. U skuhanu palentu dodajte nasjeckani svežnjić peršina, a po ukusu dodajte i drugog začinskog bilja. Mlaku palentu oblikujte u jednake kuglice. Neka na zraku malo otvrdnu pa ćete ih lako nabadati s drugim sastojcima.