Rijedak spoj masnoće i vlage

Iako je najljepše uživati u plodovima koji rastu u našem podneblju, današnji svijet izbrisao je granice, približio kontinente, pa su nam tako dostupne i namirnice iz raznih krajeva svijeta. Jedna od meni omiljenih namirnica turista je avokado.

Prije sirovojedstva ga i nisam baš previše "zarezivala". No uz novi način prehrane otkrila sam i niz namirnica, a avokado među njima ima posebno mjesto. Ta "aligatorska kruška" idealna je za sve koji se brinu o zdravlju. Nedavno sam naišla novija istraživanja koja pokazuju da uzimanje vitamina E u obliku nadomjestaka ne koristi ljudskom organizmu, štoviše. Vitamin E moramo uzimati iz namirnica jer se tako najbolje iskoristi u našem organizmu zbog sprege s ostalim elementima.

Uz obilje vitamina E, koji se veže uz masnije namirnice (npr. orašasti plodovi), avokado je prekrasan jer je i sočan. Ta je kombinacija vlage i masnoće rijetka jer se obično voda i masnoće svađaju, odnosno masnoće brzo propadaju u kontaktu s vodom. Već me sam taj spoj oduševljava kod avokada.

Kako odabrati avokado

Avokado je poznat i kao izvrstan saveznik u smanjenju kolesterola, borbi protiv karcinoma usne šupljine i dojke, u očuvanju zdravlja srca i krvožilnog sustava...
Osim toga, zbog neutralna okusa, u avokadu mogu uživati svi: i oni koji vole slatko i oni koji vole slano i oni koji vole ljuto i oni koji vole kiselo.

Plodove je najbolje pri kupovini provjeriti laganim priskom. Ako je meso malo mekano, a na kori nema vidljivih oštećenja u obliku pukotina i crnih pruga, avokado je u najboljoj formi za konzumaciju. No možete ga kupiti i tvrdog kao kamen i ostaviti da dozori kod kuće. Pred nama je razdoblje kada će nam masnoće malo teže padati zbog povišenih temperatura, a sa zdravstvene strane nije pametno zanemariti unos zdravih masnoća, pa je avokado predivan kompromis.

Recept

Budući da se na nove okuse većina ljudi najlakše navikne kroz slastice, evo jednog jednostavnog i brzog recepta za čokoladni puding na bazi avokada:

1 srednje velik avokado
2-3 žlice kakao praha/rogača u prahu (ili mješavina ta dva praha)
kavijar ⅓ mahune vanilije
2-3 žlice meda
komadi sočnog sezonskog voća (jagode, breskve, maline, nar…)

Uz pomoć blendera, sjeckalice s nožem S ili malo više ručnog rada izmiješati sve sastojke osim voća u glatku kremu. Kada smjesa postane jednolična i konzistencijom i bojom podsjeća na puding od čokolade, lagano umiješati komade voća pomoću lopatice. Raspodijeliti smjesu u zdjelice. Ova smjesa dovoljna je za četiri porcije pudinga od avokada. Ako desert spravljate uz pomoć blendera, tada dio meda možete zamijeniti datuljama koje se se namakale u vodi nekoliko sati te ćete ga obogatiti okusom karamele i nešto čvršćom strukturom.