• MARINADA: Marinada omekšava meso, daje mu bolji okus i nakon pečenja ono ostaje sočno. Marinirano meso držite u hladnjaku ili okruženo ledenim vrećicama. Ne koristite se istim priborom kojim ste se koristili dok je meso bilo sirovo, ili ga operite. Recepte za dobre marinade pronađite ovdje.
  • UGLJEN: Držite meso na sobnoj temperaturi 30-60 minuta prije pečenja. Tako će se bolje ispeći iznutra. Potpalite vatru. U prvim minutama ne stavljajte ništa na vatru jer ne želite jesti pougljenjeno meso sirovo iznutra. Da bi roštilj bio spreman za stavljanje mesa, mora proći 40-ak minuta. Pričekajte dok plamen nestane, ugljen ne poprimi svijetlosivu boju, a žar crvenu. Najprije stavljajte povrće i tanje komade mesa, a na kraju deblje komade.
  • KORICA LIMUNA: Aromu mesu ne daje samo marinada. Ona dolazi i od drva od kojih ste dobili žar, a u žar možete ubaciti i koricu limuna ili naranče, aromatično bilje poput ružmarina i majčine dušice. Vino držite rashlađeno u dosta hladne vode i ledu.

TELEĆI KOTLETI NA ROŠTILJU I PEČENI KRUMPIR


600 g telećih odrezaka

češanj češnjaka

žlica nasjeckanog peršina

žlica sušenih rajčica, nasjeckanih

mladi luk, nasjeckan

3 fileta slanih srdela

75 g maslaca

sok 1 limuna

morska sol i svježe mljeveni papar

Maslac stavite na sobnu temperaturu. U mužaru usitnite srdele, češnjak, peršin, sušene rajčice i mladi luk dok se sve ne pretvori u kašu. Dodajte maslac i limunov sok. Sve zajedno dobro promiješajte. Kotlete operite, posušite, istucite, posolite i popaprite. Za vrijeme pečenja premazujte ih aromatiziranim maslacem. Kad su pečeni, na svaki odrezak stavite žlicu maslaca. Poslužite s pečenim krumpirom i salatom od rikole i rajčice. Preostali maslac zamotajte u alu-foliju u obliku valjka i spremite u hladnjak.

Pečeni krumpir

Operite grančice ružmarina i odstranite im iglice gotovo do vrha - na vrhu ostavite oko 3 cm iglica. Krumpir skuhajte u slanoj vodi, ali ne do kraja. Ogulite ga, nabodite na štapiće ružmarina, posolite i premažite uljem. Pecite na roštilju s obje strane.