Briga o uravnoteženoj prehrani nije samo hir nego nešto što smo itekako osvijestili posljednje dvije godine. Brojna svjetska istraživanja pokazala su kako od 2020. sve više raste broj vegetarijanaca, vegana i fleksitarijanaca koji u svoju prehranu uvrštavaju namirnice kao što su tofu, soja, tempeh... Osim etičkih i ekoloških razloga, svakako postoji i oni praktični – želimo biti vitalni i osjećati se bolje! Suzdržavanje od konzumiranja crvenog mesa, ribe i peradi, kažu stručnjaci, može pridonijeti održavanju primjerene tjelesne težine, smanjiti rizik od raka, stabilizirati šećer u krvi i pomoći u očuvanju zdravlja srca. Uranotežena vegetarijanska prehrana uključuje raznovrsnu hranjivu hranu poput voća, povrća, žitarica, zdravih masti i biljnih bjelančevina.
Kako bi se nadomjestili proteini životinjskog podrijetla, treba konzumirati raznoliku biljnu hranu bogatu proteinima, kao što su orasi, sjemenke, mahunarke, tempeh, tofu i sejtan. Ako slijedite lakto-ovo-vegetarijansku prehranu, jaja i mliječni proizvodi mogu također povećati unos proteina. Konzumacija cjelovitih namirnica bogatih hranjivim tvarima poput voća, povrća i cjelovitih žitarica pružit će pregršt važnih vitamina i minerala koji će popuniti sve nedostatke u vašoj prehrani.
Namirnice za uravnoteženu prehranu
Neke od namirnica koje uključuje vegetarijanski jelovnik su: voće (jabuke, banane, bobice, naranče, dinje, kruške, breskve), povrće (lisnato zelje, šparoge, brokula, rajčica, mrkva), žitarice (kvinoja, ječam, heljda, riža, zob), mahunarke (leća, grah, grašak, slanutak), orašasti plodovi (bademi, orasi, indijski oraščići, kesten), sjemenke (lanene sjemenke, chia, sjemenke konoplje), zdrave masti (kokosovo ulje, maslinovo ulje, avokado), protein (tempeh, tofu, sejtan, natto, prehrambeni kvasac, spirulina, jaja, mliječni proizvodi).
Po savršeno povoljnim vegenuary cijenama u Lidlu potražite Alesto bademe, indijske i pekan oraščiće te mješavinu orašastih plodova.
No s novim se pogledom na zdravlje promijenilo i poimanje vegetarijanstva te se ono ne svodi samo na nejedenje mesa, već na mnogo važnije osvještavanje onoga što jedemo! Kvaliteta, raznolikost i cjelovitost u punom su fokusu te se ovoga siječnja svi pridružujemo vegenuary trendu u Lidlu. Nakon teške i kalorične blagdanske hrane na meni uvrštavamo veganske burgere, sejtan, humus, žitarice, tofu, tempeh te začine poput misoa i tamarija. Doručak započinjemo Green beast veganskom salamom ili sa Oat pops zobenim pahuljicama. Okrijepiti se možemo i zdravim smoothijem sa zelenim, narančastim ili crveni mixom smrznutog voća iz Lidla. Za zdravi međuoborok iz Lidla odaberimo humus od karamele, kakaa ili indijskih oraščića, a za desert kolač od avokada.
Važno da je bio
Ako niste vegan, nego vegetarijanac pa su u prehrani zadržani mliječni proizvodi, onda je svakako preporuka da budu iz biološkog uzgoja, a jednako se odnosi i na jaja. Ako postoji potreba organizma za povremenim konzumiranjem mesa, stručnjaci kažu da je i to prihvatljivo pa će vas svrstati u semivegetarijance. U svakom slučaju, briga o uravnoteženoj prehrani treba biti na prvom mjestu pa će to kod nekoga biti zaista vegetarijanski ili veganski koncept, kod nekoga semivegetarijanstvo, a neki će zadržati ribu i morske plodove kao povremenu opciju. Organski ili tzv. ekološki uzgojene namirnice svakako trebaju biti osnova i vegetarijanske prehrane, a vitalnost i radost najbolji su znak da se kvalitetno hranimo i živimo.
Donosimo dva izvrsna vege recepta koja će vas oduševiti jednostavnom pripremom i bogatstvom okusa, a sve potrebne sastojke pronađite u svom Lidlu. Stvorite dobre navike, a u Lidlu pronađite fantastične veganske i vegetarijanske proizvode.
Veganski bruger sa čili pastom, kečapom i veganskom majonezom
1 pakiranje Lidl Next level burgera
4 peciva za hamburger
Za čili pastu potrebno je:
2 žlice čilija u prahu
1 žlica peperoncina
1 žličica himalajske soli
sok od 1 limuna
2 dl maslinova ulja
Sve sastojke dobro izmiksajte.
Za domaći kečap potrebno je:
1 mala limenka pelata
dva prstohvata himalajske soli
žličica agavinog sirupa
Sve sastojke temeljito izmiksajte.
Za umak za roštilj potrebno je:
300 g pelata iz limenke
100 g crnog vinskog octa
100 g umaka tamari
50 g đumbira
100 g smeđeg šećera
Sve sastojke, osim đumbira, stavite u posudu. Đumbir ogulite i narežite na tanke ploške pa ih dodajte ostalim sastojcima. Kad sve zajedno zakuha, na laganoj vatri kuhajte dok ne dobije gustoću kečapa. Procijedite i ohladite.
Za vegansku majonezu s vlascem potrebno je:
1 dl sojinog mlijeka
stručak vlasca
prstohvat soli
1 žličica agavina sirupa
približno 3 dl biljnog ulja
pola limuna
Sojino mlijeko, vlasac, sol i agavin sirup stavite u posudu i mikserom dobro izmiješajte. Postupno, u vrlo tankome mlazu i uz miješanje, dodajte biljno ulje. Kada se majoneza počne zgušnjavati, dodajte jednu do dvije žličice limunova soka. Kušajte i još začinite, prema ukusu.
Kad pripremite sve potrebno, slijedi najzabavniji dio – slaganje hamburgera!
Pecivo razrežite pa svaku polovicu s prerezane strane pecite na roštilju ili gril-tavi nekoliko minuta da bi dobila hrskavu koricu. Donji dio peciva premažite čili pastom i kečapom, dodajte tanko narezanu salatu kristalku koja će lijepo hrskati, a potom i pečenu vegansku pljeskavicu. Premažite je majonezom s vlascem i umakom za roštilj te na vrh dodajte crveni kupus. Gornji dio prerezanog peciva s unutarnje strane premažite kečapom i, ako volite pikantno, čili pastom. Pažljivo ga položite na crveni kupus i poslužite vegeburger.
Umak bolognese sa seitanom
Sastojci:
30 dag pohanog i ohlađenog seitana
20 dag dmljenog Lidl bio seitana
luk
3 žlice suncokretovog ulja
2 žlice maslinovog ulja
400 ml pasirane rajčice
1/3 čajne žlice soli
1/4 čajne žlice muškatnog oraščića
1/3 čajne žlice suhog bosiljka
1/2 čajne žlice origana
2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
Priprema:
Na suncokretovom ulju 2-3 minute pirjajte luk narezan na kockice. Dodajte sitno narezani pohani i dimljeni seitan i ostavite pirjati dok se ne počne lijepiti za dno lonca.
Dodajte ukuhane rajčice i kuhajte još 15 minuta. Umiješajte maslinovo ulje, sol i suhi bosiljak. Neka proključa, a zatim ugasite plamen i dodajte origano i peršin.
Skuhajte 500 g integralnih špageta i prelijte ih umakom.
Sadržaj donosimo u suradnji s Lidlom