Mmmm… sorbet. Već sama riječ zvuči mi slasno, intrigantno i grešno. No dobra vijest za sve ljubitelje hladnih osvježenja dok temperature nezaustavljivo tjeraju živu sve više jest da je sorbet sve samo ne grešan. Riječ je o vrsti smrznute kreme koja, za razliku od sladoleda, ne sadrži nimalo masnoća tako da u njemu mogu uživati i oni koji paze na zdravlje i stas.
U svoje mješavine sorbeta volim dodati malo banane da dobijem kremastiju teksturu, no možete je u potpunosti izostaviti i nadomjestiti drugim vrstama voća.
Extra vergine
1 šalica smrznutog voća (prije smrzavanja narezanog na manje komade) - breskve, maline, borovnice, jagode, dinje, lubenice i sl.
½ smrznute banane - prije smrzavanja narezane na manje komade
¼ šalice vode
Sve sastojke staviti u blender i izmiješati u glatku kremu, pazeći da ne miješamo predugo da se smjesa ne bi počela otapati. Ako imate uređaj za pripremu sladoleda, možete mješavinu svježeg voća staviti u aparat te dalje slijediti upute proizvođača aparata. Odmah poslužiti.
S dozom nestašluka
1 šalica smrznutog voća (prije smrzavanja narezanog na manje komade) - breskve, maline, borovnice, jagode, dinje, lubenice i sl.
½ smrznute banane - prije smrzavanja narezane na manje komade
¼ šalice slatkog muškata ili nekog drugog slatkog vina
Postupak je isti kao u gornjem receptu.
Angelin brainfreeze*
2 šalice smrznute lubenice - narezane na manje komade prije smrzavanja
1 šalica svježe lubenice
10-ak listića svježe metvice
Sve sastojke staviti u blender i izmiješati u ravnomjernu kremu. Odmah poslužiti.
*ovaj recept otkrila mi je prijateljica Angela iz SAD-a i svi u mojoj obitelji ga obožavaju. No jedite ga polako jer doista izaziva “brain freeze“, odnosno smrzavanje mozga...