• 30 g maslaca
  • 3 luka, oljuštena i sitno nasjeckana
  • 3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • ½ žličice naribanog đumbira
  • 2 žlice dijonskog senfa
  • 300 g vrganja
  • 300 g shitake gljiva, otrgnutih stručaka
  • 60 ml suhog bijelog vina
  • 2 žličice soli
  • ½ žlice svježe mljevenog papra
  • 250 g pilećih prsa, sitno narezanih
  • 250 g junećeg mljevenog mesa
  • 125 ml slatkog vrhnja
  • 2 jaja
  • 2 mliječna peciva
  • 2 žlice nasjeckanog peršinovog lista
  • 2 žlice nasjeckanog celerovog lista
  • 14 (otprilike 30 dag) tankih ploški slanine
  • maslinovo ulje


Na tavi zagrijte dvije žlice maslinovog ulja i maslac. Dodajte luk, češnjak i đumbir. Pirjajte miješajući nekoliko minuta na srednje jakoj vatri dok luk ne omekša. Dodajte očišćene i nasjeckane vrganje pa pirjajte dok ne omekšaju. Vrganje i luk izvadite iz tave i stavite u posudu sa strane, a u tavu ulijte vino, pojačajte vatru i promiješajte drvenom kuhačom. Kad počne kuhati, smanjite vatru i kuhajte dok se tekućina ne reducira na pola. Njome prelijte pirjane vrganje.

Na tavu opet dodajte malo ulja i propirjajte narezane shitake gljive dok malčice ne omekšaju. Kad su gotove, stavite ih sa strane. U blenderu usitnite smjesu s vrganjima, piletinu, juneće meso i bijele žemlje. Posolite i popaprite. Umiješajte slatko vrhnje, senf i jaja. Ručno umiješajte sitno sjeckani peršin i celer.

Pripremite kalup za pečenje (8 x 20 cm) u koji ćete poprečno složiti ploške slanine. Pola smjese s vrganjima stavite na ploške slanine, na taj sloj stavite smjesu sa shitake gljivama, a na nju preostalu smjesu s vrganjima.

Kalup prekrijte aluminijskom folijom i položite u veću posudu za pečenje. U nju ulijte vruće vode do 2/3 kalupa. Terinu stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 75 minuta. Izvadite je iz pećnice i ostavite sat-dva na sobnoj temperaturi, a zatim je stavite u hladnjak na nekoliko sati. Prije posluživanja terinu preokrenite iz kalupa na tanjur ili pladanj.