Čuvanjem u hladnjaku, na temperaturi između 0 i 5°C, većini namirnica produljujemo vijek za nekoliko dana. Pritom je važno hranu držati u čistim i u dobro zatvorenim posudama. Imajte na umu da je na dnu hladnjaka viša temperatura i zato na donjim policama čuvajte mlijeko, jaja i kuhana jela. Posebno pazite da ostatke hrane držite u hladnjaku, da ne ostavljate hranu u otvorenim konzervama te da odmrznuto meso više ne vraćate u zamrzivač.

Gornja polica

Proizvodi s ove police prvi padaju u oči i zato tu čuvajte oprano, osušeno i svježe povrće te narezane komade voća poput ananasa ili lubenice. Ovdje primjerice mogu biti i tvrdo kuhana jaja koja treba samo oljuštiti za bogat proteinski zalogaj. Ovdje odložite i ostale zdrave namirnice koje ćete pojesti u roku od dva-tri dana.

Druga polica

Jogurt, svježi sir, maslac sparite s narezanim povrćem i voćem poput kiselih krastavaca ili orašastih plodova. To je mjesto za zalogaje bogate kalcijem, proteinima i dobrim masnim kiselinama.

Srednja polica

Optimalna je za spremanje gotovih jela od mesa te sireva. Ovdje možete spremiti i ostatke od ručka, pečenu piletinu ili puricu, koje možete pripremiti kao hladnu salatu ili dodati u sendvič.

Donja polica

Ovdje smjestite sokove, vodu i mlijeko, ali i svježe začine poput peršina te ostatke od ručka: skuhana rižu ili tjesteninu, juhu ili umak, te marinirana, riblja ili mesna jela. Svježa jaja zahtijevaju niže temperature, pa ih također smjestite u pozadinski dio ove police.

Ladice

Ladice ili posude na dnu hladnjaka predviđene su za namirnice s tržnice. Salatu, špinat, mahune, mrkvu, cvjetaču ili kelj po mogućnosti razdvojite od voća jer dosta voćki proizvodi etilen koji pospješuje dozrijevanje, pa povrće brže propadne.

Vrata

Osim limenki i boca, u vrata spremite kompot, umake, marinade i začine. Ako želite izbjeći majonezu ili kečap, odložite ih na najnižu policu.

Zamrzivač

Na vrhu, kako bi bili nadohvat ruke, spremite vitaminima bogato smrznuto voće i povrće. Ispod toga neka budu već pripremljena jela spremljena po porcijama, a zasebno odvojite i čuvajte odreske bogate omega-3 masnim kiselinama kao što su losos, piletina, puretina ili govedina.

TRAJANJE NAMIRNICA


Hladnjak

Jaja: 3-5 tjedna, jela s jajima 3-4 dana, majoneza dva mjeseca nakon otvaranja
Meso: svježe meso 2-3 dana (ovisno o pakiranju), kuhano meso 2-3 dana, narezana salama do 7 dana, suhe salame 2-3 tjedna, otvoren paketić hrenovki do 7 dana
Juhe: 3-4 dana
Dječja hrana: 1-3 dana
Sir: 1-4 tjedna (meki sirevi traju puno kraće od tvrdih)
Ostaci kuhane hrane: 3-4 dana

Zamrzivač
Hrenovke i kobasice 1-2 mjeseca, svježe crveno meso 4-12 mjeseci, mljeveno meso 3-4 mjeseca; piletina 6-9 mjeseci, skuhana hrana 2-3 mjeseca, juhe 2-3 mjeseca, divljač 8-12 mjeseci, voće i povrće 8-12 mjeseci