115 g prepečenih oraha • 245 g bijelog brašna T-500 • 150 g bijelog kristalnog šećera • žličica praška za pecivo • 1/4 žličice sode bikarbone
• 1/4 žličice soli • žličica cimeta • 2 velika jajeta, lagano umućena • 113 g maslaca, rastopljenog i prohlađenog • 3 oguljene velike banane (oko 450 g), dobro izmiksane štapnim mikserom • žličica ekstrakta vanilije
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Na papir za pečenje i u dovoljno veliku vatrostalnu posudu stavite orahe i pecite 8-10 minuta. U veliku posudu stavite brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol, cimet i orahe. U srednje veliku posudu stavite izmiksane banane, jaja, rastopljeni maslac i vaniliju. Polako promiješajte mokre sastojke i dodajte ih u posudu s brašnom i suhim sastojcima. Smjesa mora biti polutekuća i ljepljiva, zato je nemojte predugo miješati. Izlijte je u veći kalup za pečenje ili nekoliko manjih.
Pecite na 180 stupnjeva 55-60 minuta dok kruh ne postane zlatnosmeđ i dok vam drveni štapić, kojim ćete probosti sredinu kako biste provjerili je li kruh dovoljno pečen, ne izađe suh. Poslužite toplo s domaćim maslacem od kikirikija.
Za domaći maslac od kikirikija:
400 g kikirikija u ljusci • sol
• med • kikirikijevo, sezamovo ili suncokretovo ulje
Ako vam se ne da ljuštiti kikiriki u ljusci, kupite očišćeni nesoljeni i neprženi kikiriki pa ga kratko popržite na laganoj vatri. Poprženi kikiriki sa žlicom ulja od kikirikija (možete ga zamijeniti sezamovim ili suncokretovim uljem), žlicom krupne soli i žlicom i pol meda stavite u blender. Miješajte dok smjesa ne postane ujednačeno gusta. Ako nemate blender, promiješajte štapnim mikserom pa ćete dobiti inačicu s komadima kikirikija – što nije loše. Dapače, još ga je slađe takvog jesti namazanog na kruh, banana kruh, muffine ili jednostavno – žlicom. Držite ga u hladnjaku kao i običan maslac. Rok trajanja je do dva mjeseca.