Bruschetta s humusom od boba i graška te kozjim sirom

Za 4 osobe, Vrijeme pripreme: 45 minuta
300 g svježeg ili smrznutog boba • 300 g graška • 90 ml maslinovog ulja • 2 češnja češnjaka, grubo nasjeckanog • naribana korica 2 limuna • sok 1 limuna • sol i svježe mljeveni papar • ciabatta • žlica nasjeckanog svježeg vlasca • 125 g mekog kozjeg sira • svježa potočarka za posluživanje

1. Prokuhajte bob u slanoj vodi 2-3 minute. U posljednjoj minuti dodajte grašak. Ohladite pod mlazom hladne vode i dobro ocijedite.
2. U tavi zagrijte 60 ml (1/4 šalice) maslinovog ulja pa lagano popržite češnjak. Smanjite vatru kako češnjak ne bi potamnio. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
3. Štapnim mikserom usitnite bob i grašak, dodajte gotovo sav limunov sok i koricu te češnjak i ulje u kojem se pržio. Popaprite i posolite. Ako je potrebno, dodajte još limunovog soka. Pokrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak.
4. Za bruschette, izrežite ciabattu na centimetar debele kriške pa ih prepolovite. Stavite ih na gril-rešetku i pecite u pećici dok ne dobiju tamne tragove od rešetki. Premažite ih maslinovim uljem i pecite još nekoliko minuta dok ne dobiju zlatnu boju i ne postanu hrskave.
5. U posudi pomiješajte vlasac i kozji sir. Prije posluživanja na svaku bruschettu stavite malo potočarke, premažite kozjim sirom, a na vrh bogato premažite humusom od boba i graška. Na vrh stavite još malo potočarke, popaprite i odmah poslužite.

Rižot od boba i pržene slanine

Za 4 osobe, Vrijeme pripreme: 50 minuta
700 ml pilećeg temeljca • 400 g svježeg ili smrznutog boba • 80 g maslaca • 2 poriluka, nasjeckana na kolutiće • 10 kriški slanine, nasjeckane na kockice • 2 češnja češnjaka, usitnjena • 300 g riže arborio • 250 ml (1 šalica) suhog bijelog vina • sol i svježe mljeveni papar • parmezan

1. Zakuhajte pileći temeljac i u njemu 2-3 minute prokuhajte bob. Ocijedite bob, a temeljac sačuvajte za poslije. Zarežite vrh svakog zrna boba i odstranite mu kožu. Grubo isjeckajte bob i ostavite sa strane.
2. U tavi otopite 45 ml (3 žličice) maslaca i popržite poriluk, slaninu i češnjak dok ne omekšaju. Dodajte rižu i dobro promiješajte kako bi se prožela s tekućinom iz tave.
3. Dodajte vino i miješajte dok potpuno ne ispari. Tada kutlačom malo po malo ulijevajte pileći temeljac, neprekidno miješajući. Tek kada riža apsorbira tekućinu, dodajte više temeljca. Neprekidno miješajte kako se riža ne bi zalijepila za dno. Kuhajte dodajući temeljac dok riža ne postane al dente.
4. Na kraju umiješajte ostatak maslaca, dvije trećine boba te začinite sa soli i paprom.
5. Kad poslužujete rižot, na vrh stavite malo boba za ukras i pospite parmezanom.

Špageti s bobom, šparogama i dimljenim lososom

Za 4 osobe, Vrijeme pripreme: 30 minuta
2 žlice maslaca • 6 komada mladog luka, nasjeckanog • 90 ml suhog bijelog vina • 200 g milerama • sol i svježe mljeveni papar • 2 žlice svježeg vlasca, nasjeckanog • sok 1/2 limuna • 300 g svježeg ili smrznutog boba • 200 g svježih šparoga, samo vrhova, nasjeckanih • 350 g špageta • 180 g dimljenog lososa, nasjeckanog na komadiće

1. U tavi otopite maslac i pržite mladi luk dok ne omekša, oko 1 minutu. Dodajte vino i pirjajte dok se ne reducira na trećinu. Umiješajte mileram i dobro začinite. Zakuhajte i pirjajte dok se umak ne zagusti, oko 2-3 minute. Umiješajte vlasac i limunov sok, sklonite s vatre i ostavite sa strane.
2. Prokuhajte bob u slanoj vodi 2-3 minute. Ohladite ga pod mlazom hladne vode i ocijedite. Zarežite vrh svakog zrna boba i odstranite kožu.
3. Skuhajte špagete al dente u slanoj vodi, a tri minute prije kraja dodajte šparoge. Ocijedite, ali ostavite malo vode.
4. Tjesteninu, šparoge, bob i dimljeni losos dodajte u umak. Ako je potrebno razrijediti umak, dodajte malo vode u kojoj su se kuhali špageti. Poslužite špagete u dubokom tanjuru i ukrasite ostatkom mladog luka.