(2-4 osobe)
4 jabuke granny smith
¼ šalice badema
¼ šalice lješnjaka
½ šalice kuhanog amaranta
¹/3 šalice sitnih zobenih pahuljica
8 suhih šljiva
¹/3 šalice grožđica
¼ čajne žlice cimeta u prahu
4 dl vode
prstohvat soli
1 žlica agavina sirupa ili meda po želji
Nabavite domaće neprskane jabuke ili one iz organskog uzgoja. Operite ih i izvadite unutrašnjost priborom za vađenje ili oprezno nožićem. Prokuhajte ih tri minute u vodi u koju ste dodali prstohvat soli. Izvadite jabuke i ostavite po strani da se ohlade. U vruću vodu u kojoj su se kuhale jabuke stavite oprane grožđice te i njih prokuhajte dvije minute pa ocijedite.
Tostirajte bademe i lješnjake. Sitno ih nasjeckajte. Suhe šljive također sitno nasjeckajte. U većoj posudi pomiješajte kuhani amarant, bademe, lješnjake, zobene pahuljice, šljive, grožđice i cimet. Dobro promiješajte i ostavite da smjesa odstoji 15 minuta. Zagrijte pećnicu na 180 ˚C. Jabuke punite slatkom mješavinom i pecite 15 minuta. Ako volite slađe tufahije, prelijte ih nakon pečenja agavinim sirupom ili žlicom meda.