Kolač iz djetinjstva

Kao mala, svake godine kad bi postalo toplo u 5. i 6. mjesecu, molila bih majku da mi ispeče kiseli kolač od rabarbare. Sjećam se i jedine voćarne u Zagrebu, u Frankopanskoj ulici, koja je držala tu čudnovatu biljku. Danas više ne znam je li me tada više privlačio njen izgled i ružičasta, možemo čak reći „magenta“ boja stabljike, ili kiseo okus omiljenog kolača. Bio je to jednostavan kolač od biskvitnog tijesta i božanstvenog pokrova pečene rabarbare.

No negdje na putu mog odrastanja rabarbara se izgubila, voćarna u središtu grada postala je mondena prodavaonica cipela, a ja sam zaboravila na tu neobičnu zeljastu biljku krupnih listova. Tek unatrag nekoliko godina opazila sam na tržnici da starija kumica sramežljivo u vrećici drži poznate mi stabljike. I dok se ona čudila kako tako mlada znam za biljku lijepog imena, ja sam s ogromnom vezicom sočnih stabljika jurila prema svojoj kuhinji.

Melem za želudac

Krenula sam jednostavnijim putom, pa sam pripremala razne kompote, pudinge i pekmeze u kombinaciji s drugim voćem poput jagoda i malina ili s dodatkom vanilije. Kad smo se rabarbara i ja ponovno zbližile, moje kreacije postajale su hrabrije i zahtjevnije. Tako sam se okuražila napraviti kuglof i slatki kruh, jer suhoća dizanog tijesta izvrsno se nadopunjuje s mekim pečenim kockicama rabarbare. Sjajno se uklapa i s prhkim tijestom, u pitama i savijačama.

Možemo od nje napraviti osvježavajuće piće, čaj ili liker, dodati je u sladoled. Mogućnosti za kombiniranje s rabarbarom neograničene su, čak i u slanim jelima. I naravno da je zdrava: stabljike rabarbare sadržavaju znatne količine minerala, vitamine, karotenoide i polifenole... No oprez: ne preporučuje se jesti lišće rabarbare jer sadržava supstanciju koja je u većim količinama otrovna.

Stabljika rabarbare melem je i za želudac: ublažavajući upalne procese, pozitivno djeluje na reguliranje probave te smanjuje pretjerani apetit. Također, uravnotežuje razinu glukoze u krvi čime smanjuje mogućnost oboljenja od dijabetesa. Zbog svega toga, nadam se da će se interes za rabarbaru uskoro povećati i da će ta ružičasta kraljica ugledati svjetlo dana i na vašem stolu. A možda i kao slatki hit na stolu slastičarnice u središtu našega grada.

RECEPTI

hrana 3
Profimedia/Shutterstock hrana 3
Sorbet od jagoda

½ kg jagoda
½ kg rabarbare
1 dl vode
prstohvat soli
3 žlice agar agara
1 vrećica vanilije bourbon
3 žlice rižina slada
2 žlice meda ili sirupa od agave
1 dl sojina vrhnja

Očistite jagode i narežite crvene dijelove stabljike rabarbare. Rabarbaru prokuhajte pet minuta u vodi kojoj ste dodali prstohvat soli. Dodajte agar agar i kuhajte još pet minuta ili dok ne omekša. Ohlađenoj rabarbari dodajte jagode, vanilin šećer, slad, rižin slad, med i sojino vrhnje. Izmiksajte štapnim mikserom. Dobivenu smjesu stavite u ručnu posudu za pravljenje sladoleda te u zamrzivač na oko dva sata. Svakih 15 minuta posudu izvadite i dobro promiješajte da smjesa ostane meka. Ovu smjesu možete staviti i u kalupe za sladolede na štapiću i duboko zamrznuti.

hrana
Kristina Lenard hrana
Osvježavajući kolač od keksa  

4 šalice soka od crvenog voća
4 žlice agar agara
prstohvat soli
¼ čajne žlice mljevenog kardamoma
3 žlice smeđeg šećera od šećerne trske
2 žlice javorova sirupa
30 dag jagoda
3-4 crvene stabljike rabarbare
30 dag suhih keksa poput Petit Beurre
10 dag mljevenih badema
10 dag maslaca
3 žlice vode

Izmrvite suhe kekse u multipraktiku ili ručno pomoću valjka. Dodajte im mljevene bademe, maslac i vodu pa umijesite rukama. Dobivenu smjesu rasporedite po limu za pečenje, veličine 32 cm. Dobro pritisnite. Očistite stabljike rabarbare tako da skinete drvenaste dijelove kože nožićem za čišćenje povrća. Narežite ih na komadiće duge 2-3 cm. U posudu za kuhanje stavite crveni sok, agar agar, sol, šećer i rabarbaru. Kuhajte osam minuta i dodajte jagode. Kuhajte još dvije minute ili dok se agar agar ne rastopi. Kuhano voće izmiksajte štapnim mikserom i smjesi dodajte javorov sirup. Dobro promiješajte i izlijte na smjesu od keksa. Prvo ostavite da se kolač ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u hladnjak na dva sata. Ovaj osvježavajući kiselkasti kolač možete ukrasiti komadićima crne čokolade.

hrana 5
Profimedia/Shutterstock hrana 5
Puding s okusom naranče

6 stabljika rabarbare
½ šalice smeđeg šećera
3 žlice sirupa od agave
1,5 šalica vode + 3 žlice vode
1 puding od vanilije bourbon
korica 1 naranče

Očistite stabljike rabarbare od drvenastih dijelova na površini. Narežite ih na komadiće duge dva centimetra. Dodajte smeđi šećer i ostavite preko noći poklopljeno u hladnjaku. Potom rabarbaru kuhajte u vlastitom soku uz šalicu i pol vode, desetak minuta ili dok ne omekša. Izvadite rabarbaru i u sok dodajte koricu naranče. Prah pudinga izmiješajte s tri žlice hladne vode te dodajte u uzavreli sok. Maknite s vatre i miješajte dok ne dobijete gustu jednoličnu smjesu. Ostavite da se hladi uz povremeno miješanje. Kuhanu rabarbaru izmiksajte štapnim mikserom u pire. Pireu dodajte sirup od agave i sve zajedno izmiješajte s pudingom.

hrana 4
Profimedia/Shutterstock hrana 4
Lisnato s bijelom čokoladom

500 g gotovog lisnatog tijesta
4-6 stabljika rabarbare
½ čajne žlice cimeta
1 puding u prahu od vanilije
50 g bijele čokolade
400 ml sojina mlijeka

Preljev:
2 žlice rižina slada
2 žlice sirupa od agave
2 žlice suncokretova ulja

Zakuhajte mlijeko i dodajte puding razmućen u nekoliko žlica vode. Maknite s vatre i dodajte usitnjenu bijelu čokoladu. Miješajte puding dok se bijela čokolada ne otopi. Ostavite da se ohladi i za to vrijeme polovinu lisnatog tijesta razvaljajte na veličinu 20x25 cm. Debljina tijesta neka bude do 5 mm. Podijelite ga na četiri kvadrata. S tankim trakama ostatka tijesta napravite ogradice na kvadratima. Za drugu polovinu tijesta ponovite postupak. Zagrijte pećnicu na 190˚C. Na lim za pečenje stavite papir za pečenje i poslažite kvadrate tijesta. Svaki kvadrat napunite pudingom od vanilije. Očistite rabarbaru i narežite na komade duge 2 cm. Na kvadrate s pudingom poslažite rabarbaru. Pecite u pećnici 20-25 minuta. Dok se peče, u posudi rastopite pomiješani rižin slad, sirup od agave i ulje. Tim sirupom premažite pečene kvadrate s rabarbarom.